Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

– Det råder ingen brist på mat i Gazaremsan

COGAT-ledaren Moshe Tetro förnekar att invånarna i Gaza svälter.
COGAT, den enhet för de israeliska försvarsstyrkorna IDF som ansvarar för att få in nödhjälp till Gazaremsan, säger att det inte råder någon matbrist på Gazaremsan. De anklagar FN för att vara en flaskhals i distributionen av nödhjälp.

Under en presskonferens vid gränsövergången Kerem Shalom, som Israel öppnade igen förra månaden, sa överste Moshe Tetro, chef för COGAT i Gaza, att Israel dagligen arbetar för att öka mängden bistånd till Gazaremsan.

– Lastbilarna som går igenom säkerhetskontrollen här lastas av på Gaza-sidan, där det hämtas av internationella organisationer som distribuerar det till Gazaremsans befolkning, förklarar Tetro.

Omedelbart efter massakern den 7 oktober, när cirka 3 000 Hamas-terrorister stormade in i Israel, dödade över 1 200 människor, skadade tusentals och tog över 240 gisslan, blev det ett stopp i importen av varor till Gazaremsan.

Men redan i november meddelade COGAT att det inte längre fanns några restriktioner för mängden mat, vatten och medicin som släpps in i Gazaremsan. Nu kommer 200 lastbilar om dagen med nödhjälp.

Lastbilar med nödhjälp anländer till Gazaremsan den 2 november 2023. (Foto: Flash90)

Totalt har nästan 150 000 ton nödhjälp anlänt till Gaza sedan kriget bröt ut. Det mesta av nödhjälpen är mat, vatten och medicin. Ändå sprider Dagens Arena och Röda korset desinformation om att nödhjälpen inte kommer in.

Mer mat kommer nu in i Gazaremsan än det gjorde före den 7 oktober. Tetro avvisar påståendena från FN om att det råder utbredd hunger i Gaza. 

– Det råder ingen brist på mat på Gazaremsan. Matreserverna i Gaza är tillräckliga för närvarande. Om det är några organisationer som vill ta in mer mat så ordnar vi gärna det, säger översten.

FN hävdar att det finns flaskhalsar vid gränsövergångarna, men detta avvisar COGAT. Tvärtom menar de att det är FN som är flaskhalsen och att de som är långsamma med att leverera nödhjälp till invånarna i den palestinska enklaven. 

Nyligen öppnade World Food Programme också 10 nya bagerier på Gazaremsan, som med hjälp av COGAT kan göra två miljoner pitabröd om dagen.

 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem