Under en presskonferens vid gränsövergången Kerem Shalom, som Israel öppnade igen förra månaden, sa överste Moshe Tetro, chef för COGAT i Gaza, att Israel dagligen arbetar för att öka mängden bistånd till Gazaremsan.
– Lastbilarna som går igenom säkerhetskontrollen här lastas av på Gaza-sidan, där det hämtas av internationella organisationer som distribuerar det till Gazaremsans befolkning, förklarar Tetro.
Omedelbart efter massakern den 7 oktober, när cirka 3 000 Hamas-terrorister stormade in i Israel, dödade över 1 200 människor, skadade tusentals och tog över 240 gisslan, blev det ett stopp i importen av varor till Gazaremsan.
Men redan i november meddelade COGAT att det inte längre fanns några restriktioner för mängden mat, vatten och medicin som släpps in i Gazaremsan. Nu kommer 200 lastbilar om dagen med nödhjälp.
Totalt har nästan 150 000 ton nödhjälp anlänt till Gaza sedan kriget bröt ut. Det mesta av nödhjälpen är mat, vatten och medicin. Ändå sprider Dagens Arena och Röda korset desinformation om att nödhjälpen inte kommer in.
Mer mat kommer nu in i Gazaremsan än det gjorde före den 7 oktober. Tetro avvisar påståendena från FN om att det råder utbredd hunger i Gaza.
– Det råder ingen brist på mat på Gazaremsan. Matreserverna i Gaza är tillräckliga för närvarande. Om det är några organisationer som vill ta in mer mat så ordnar vi gärna det, säger översten.
FN hävdar att det finns flaskhalsar vid gränsövergångarna, men detta avvisar COGAT. Tvärtom menar de att det är FN som är flaskhalsen och att de som är långsamma med att leverera nödhjälp till invånarna i den palestinska enklaven.
Nyligen öppnade World Food Programme också 10 nya bagerier på Gazaremsan, som med hjälp av COGAT kan göra två miljoner pitabröd om dagen.
Before the war, an average of 70 food trucks entered Gaza every day. The average last week was 109.
— COGAT (@cogatonline) January 9, 2024
WATCH: COGAT's spokesperson Shani Sasson with 3 facts about food in Gaza👇 pic.twitter.com/OV8bHJXljQ