Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Har börjat pumpa in havsvatten i tunnlarna

Terrorister från Islamic Jihad inne i en av terroristtunnlarna under Beit Hanun i Gaza den 18 maj 2022. (Foto: Flash90)
Kommer att tvinga Hamas-terrorister till ytan.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) har börjat pumpa in havsvatten i Hamas stora underjordiska nätverk av tunnlar under Gazaremsan, enligt The Wall Street Journal. Syftet är att förstöra tunnlarna och tvinga terroristerna som gömmer sig där ovan jord.

IDF har sedan tidigare övervägt att fylla tunnlarna med vatten och att de hade förberett fem stora pumpar för jobbet. Det kommer att ta flera veckor att fylla tunnlarna med havsvatten från Medelhavet.

Hur man hanterar det stora nätverket av Hamas-tunnlar har varit en av de största utmaningarna för IDF. De har övervägt att använda flytande sprängämnen och skicka in hundar, drönare och robotar i nätverket.

Även om delar av nätverket har förstörts i israeliska flygangrepp finns det fortfarande stora delar som är intakt och är i operativ användning av terrorgruppen.

En av utmaningarna har varit att Hamas har hållit gisslan i tunnlarna. USA:s president Joe Biden tillfrågades om detta vid en presskonferens nyligen. Han sa att det förmodligen inte finns några gisslan i tunnlarna som nu fylls med havsvatten.

– När det gäller översvämning av de här tunnlarna antar man att det inte finns några gisslan i någon av dessa tunnlar, men vi vet inte säkert, säger Biden.

Enligt Wall Street Journal finns det en oro för att havsvattnet kommer att förstöra den underjordiska sötvattensfickan under Gaza. Eftersom man inte har överblick över det enorma nätverket av tunnlar vet man inte heller om det kommer att påverka grunden till byggnader ovanför tunnlarna. 

Den egyptiska militären översvämmade flera av Hamas smugglingstunnlar som gick under gränsen till Egypten 2015. 

Sedan markoperationen på Gazaremsan började har IDF avslöjat över 800 tunnelschakt. Omkring 500 av dem har redan förstörts.

Israeliska soldater vaktar ingången till en av Hamas underjordiska tunnlar. (Foto: IDF)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem