Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Kom överens om frigivning av 50 gisslan

En stödmarsch för de 240 gisslan som är fångna på Gazaremsan. 40 av gisslan är minderåriga. (Foto: Flash90)
Barn som kidnappats sedan den 7 oktober släpps i ett gisslanavtal mellan Israel och Hamas.

Israel och Hamas har i ett avtal kommit överens om frigivning av minst 50 israeliska gisslan. Det kommer främst att gälla kvinnor och barn. För att nå avtalet har Israel gått med på ett fyra dagar långt eldupphör. De kommer också att släppa över 150 palestinska fångar från fängelser.

Israel har ställt flera krav på att palestinska fångar ska släppas ur fängelset, bland annat att ingen av dem ska ha dömts för att ha mördat israeler.

De israeliska gisslan kommer inte att släppas alla på en gång, utan kommer att släppas i omgångar om 10-15 om dagen så länge vapenvilan varar. Över 240 gisslan kidnappades av Hamas under massakern den 7 oktober. Av dem är 40 är barn.

Det är 30 barn, åtta mammor och 12 kvinnor som nu ska släppas. Det finns även 10 andra barn utöver dessa 30, som är i fångenskap, men de hålls av andra terroristgrupper än Hamas. De första i gisslan släpps troligen på torsdag.

Gisslanavtalet öppnar för att fler gisslan kan släppas senare.

Förutom att släppa över 150 palestinier från fängelse, har Israel också gått med på att inte använda övervakningsdrönare sex timmar om dagen i Gaza under vapenvilan. Detta har varit ett krav från Hamas ledare Yahya Sinwar. Han har gömt sig i en tunnel på Gazaremsan i flera veckor.

Israel har också tillåtit att mer bränsle och varor förs in till Gaza.

De flesta av partierna i Israel stöder gisslanavtalet, men alla står inte bakom det. De högerextrema partierna Otzma Yehudit och partiet Religiös sionism anser att en överenskommelse måste innebära att alla gisslan friges. De fruktar att det nu blir svårare att få resten av gisslan frigivna.

Den israeliska säkerhetstjänsten stöder å andra sidan gisslanavtalet.

Den israeliska försvarsstyrkan (IDF) säger att de är redo att återuppta striderna så snart vapenvilan löper ut efter fyra dagar. IDF-chefen Herzi Halevi säger att det militära trycket på Hamas ger Israel bättre villkor i gisslanförhandlingarna.

Netanyahu säger att den tillfälliga vapenvilan inte ändrar målet att avlägsna Hamas och att befria de återstående gisslan.

De israeliska barn som kidnappades av Hamas under massakern den 7 oktober.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem