Search
Utbrända bilar i den palestinska staden Huwara efter att extrema israeliska bosättare attackerat. (Foto: Flash90)

Samlade in pengar till palestinier vars hus och bilar förstördes av vandaler

På mindre än ett dygn samlades över tre miljoner kronor in. Många israeler vill bidra.

Söndagskvällen den 26 februari attackerade dussintals extrema bosättare palestinier i staden Huwara på Västbanken. Flera hem, företag och bilar sattes i brand i vad som verkade vara en hämndattack för en terrorattack i samma stad bara timmar tidigare.

De två israeliska bröderna Hillel (21) och Yagel Yaniv (19) sköts och dödades av en palestinier när deras bil fastnade i en trafikkö.

I extremisternas hämndattack dödades en 37-årig palestinsk man och flera andra skadades allvarligt. Den israeliska försvarsstyrkan var tvungen att rädda flera palestinier från brinnande hus efter mobbens härjningar i staden

De extrema bosättarnas hämndattack har fördömts av stora delar av det israeliska samhället. Flera privatpersoner har velat hjälpa de palestinier som förlorat saker i bränderna. På mindre än 24 timmar hade över tre miljoner kronor samlats in, vilket var tio gånger mer än målet.

Över 7 000 israeler bidrog ekonomiskt på mindre än en dag. Det var politikern Yaya Fink från det israeliska arbetarpartiet Labor som tog initiativet till insamlingskampanjen för de palestinska offren.

– Det här är bara en liten gärning, men som det judiska ordspråket säger: Lite ljus kan skingra mycket mörker, säger Fink till Times of Israel.

Labor-politikern säger att videorna från Huwara var “hemska att titta på”. Han säger att de flesta israeler tar starkt avstånd från bränderna, men att det också finns de som stödjer extremisterna – även inom den israeliska regeringen.

Han hänvisar till kommentarer av Tzika Fogel från det högerextrema partiet Otzma Yehudit, som har uttryckt stöd för de extremister som attackerade Huwara. Dessutom har partiledaren Itamar Ben Gvir, som är nationell säkerhetsminister, inte fördömt grymheterna.

Medan Ben Gvir är en av de högsta ministrarna i regeringen är Fogel chef för Knessets utskott för allmän säkerhet.

– Vi kan inte längre behandla dem som något utskott. De är bland de ledande i Israel idag. Det är därför vi, inför dessa krafter, behöver en folkrörelse som sprider ljus och som bekämpar dessa människor, säger Fink, som själv är religiös jude.

Både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, president Isaac Herzog och andra ledande politiker har starkt fördömt attackerna.

Fink säger att han är i kontakt med de lokala ledarna i Huwara för att ta reda på hur pengarna kan överföras. Det kommer också att göras en bakgrundskontroll av de som ska få pengarna, så att de inte hamnar i händerna på någon som tidigare varit inblandad i terrorism.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram