Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

100 mord i arabiska samhällen hittills i år

Polis på platsen där en israelisk-arabisk man hittades dödad i staden Rameh den 15 augusti 2021. (Foto: Flash90)

Polisen kämpar för att stoppa mordvågen. 2021 blir det blodigaste året i mannaminne.

En israelisk-arabisk man sköts tidigt på måndagsmorgonen den 18 oktober i den arabiska staden Bi’na i norra Israel. Enligt polisen satt mannen i sin bil när han sköts av okända män, skriver Times of Israel.

– Som ett resultat av skottlossningen skadades en man i 40-årsåldern allvarligt. Han förklarades senare död av medicinsk personal, säger polisen i ett uttalande.

Stadens borgmästare har identifierat offret som 44-årige Salim Abd al-Karim Hasarma. Hans bror, Ibrahim Hasarma, sköts och dödades i december 2019. Borgmästaren säger att familjen har varit i konflikt med en annan lokal familj.

Mordet passar alltså in i en dyster statistik. Hittills i år har det skett 100 mord i arabiska samhällen i Israel. 2021 kommer att bli ett mycket våldsamt år.- Hundra mord i det arabiska samhället sedan början av detta år. Tusentals skadas, tiotusentals är traumatiserade och en rädsla som tillhör var och en av oss, skriver Meretz-politiker och ministern Issawi Frej på Twitter. 

Sedan 2015 har antalet mord i det arabiska samhället ökat kraftigt. Då dödades 64 israeliska araber, jämfört med 38 israeliska judar. År 2020 förekom 42 mord bland judarna, medan det skedde hela 96 mord bland araberna i Israel. Och detta trots att araberna är en minoritet på endast 21 procent av befolkningen. Morden handlar om allt från familjefejder och maffiakrig till våld mot kvinnor.

Våldsvågen förvärras också av det faktum att ett stort antal olagliga vapen är på avvägar i det arabiska samhället. Det finns cirka 400 000 olagliga vapen i omlopp i Israel, varav de allra flesta är i arabiska händer.

Israeliska myndigheter har lovat att arbeta kraftfullt med att få ner våld- och mordvågen och rekrytera över 1000 nya poliser. Dessutom ska den israeliska säkerhetstjänsten involveras i arbetet.

Regeringen har också lagt fram ett kontroversiellt förslag om åtgärder utan domstolsbeslut i särskilt allvarliga fall, där man befarar att bevis förstörs. Polisen upplever regelbundet att när de äntligen får ett domstolsbeslut för en husrannsakan, har de misstänkta lyckats förstöra bevisen, till exempel att radera övervakningsbilder. – Det här är ett krig. Vi måste ge polis och säkerhetstjänst bättre verktyg för att kunna lyckas med sitt uppdrag, säger justitieminister Gideon Sa’ar.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem