Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Få israeler vill ha nya judiska bosättningar i Gaza

Rester av den israeliska bosättningen Gush Katif på Gazaremsan. Bilden är från 2020. (Foto: Flash90)
Rester av den israeliska bosättningen Gush Katif på Gazaremsan. Bilden är från 2020. (Foto: Flash90)
Israel tvångsförflyttade 8 000 bosättare från Gazaremsan 2005. Få israeler vill flytta till enklaven när kriget är över.

År 2005 drog sig Israel ensidigt tillbaka från Gazaremsan utan att få något i utbyte från palestinska myndigheten. Det kontroversiella beslutet togs av den dåvarande premiärministern Ariel Sharon. 8 000 judiska bosättare tvångsförflyttades av israeliska soldater och hela området överlämnades till palestinierna.

Tillbakadragandet gav inte fred

Det israeliska tillbakadragandet ledde dock inte till fred, vilket många hade hoppats på. När palestinierna höll val för första gången ett år senare fick det islamistiska partiet Hamas majoritet.

Och sedan tog Hamas makten i Gazaremsan i ett blodigt inbördeskrig med den palestinska fraktionen Fatah sommaren 2007. Sedan dess har den palestinska enklaven använts som terrorbas för raketattacker och terror mot Israel.

Efter tre stora krig och flera andra mindre konflikter kulminerade det i Hamas attack mot Israel den 7 oktober och det efterföljande kriget i Gaza.

Många har hävdat att det var fel att lämna Gazaremsan, eftersom tillbakadragandet ledde till allt annat än fred. Ändå är det relativt få israeler som vill att Israel ska återupprätta bosättningar i Gaza när kriget mot Hamas är över.

Undersökningen om judisk närvaro i Gaza

En ny undersökning från Israel Democracy Institute visar att 33 procent av israelerna anser att Gaza måste överlämnas till en internationell styrka när kriget är över, medan 24 procent anser att en liten israelisk styrka måste stationeras där för att upprätthålla militär kontroll. Undersökningen återges i Ha’aretz.

Endast 19 procent anser att bosättningarna bör återuppbyggas på Gazaremsan och endast 13 procent anser att den palestinska myndigheten bör ta över.

Det är främst religiösa judar som vill bosätta sig i Gaza igen.

Israeler vet hur Gaza ser ut 

Institutet har också undersökt påståendet att israeler inte har sett bilder eller video av förstörelsen på Gazaremsan. Bland andra har norska public service NRK hävdat att israeliska medier inte visar den förödelse som kriget i Gaza orsakar.

Men 87 procent av de israeliska judarna och 68 procent av de israeliska araberna säger att de har sett några eller många foton och videor av förstörelsen.

“Med andra ord, påståendet om brist på exponering hos den israeliska allmänheten verkar vara ogrundat”, sade institutet.

En ultraortodox familj i bosättningen Neve D'Kalim på Gazaremsan i juli 2005. En månad senare tvångsevakuerades och förstördes denna och de andra israeliska bosättningarna i Gaza. (Foto: Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem