Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Gott Nytt År Israel och alla snart 10 miljoner invånare!

Israels invånarantal kommer att passera 10 miljoner under 2024. Här ses israeliska skolbarn under öppning av ett nytt skolår i Or Yehuda. (Foto: Eitan Elhadez/TPS)
Över hela världen firar nu judar Rosh Hashanah, vilket är det judiska nyåret 5784.

I Israel firas just nu Rosh Hashanah av de 7,2 miljoner judar som bor i landet. 73% av alla 9,8 miljoner invånare i Israel är judar, medan 21% är arabisraeler och 6% har annan bakgrund. Om 25 år beräknas landet ha 15 miljoner invånare.

Den judiska kalendern mäter månader i månkretslopp och år i solkretslopp, vilket påminner om den kinesiska kalendern. Den islamska kalenderna är helt månkretsloppskopplad, medan den gregorianska kalendern som vi använder är nästan helt solkretskopplad.

I den judiska kalendern börjar dygnet på aftonen enligt Skapelseberättelsen: ”Och det vart afton och det vart morgon den första dagen”. Detta särdrag finns det rester av i kyrkan, där till exempel helgmålsringningen  äger rum klockan 18.00 på lördagar.

Den lyckönskan om ett gott nytt år som judar skickar till varandra lyder på hebreiska ”Shana Tova!”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!