Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israelisk serie vann internationellt Emmy-pris

Niv Sultan spelar en kvinnlig undercover agent för Mossad i den iranska huvudstaden Teheran. (Foto: Skärmdump)

Bara två gånger tidigare har en israelisk serie vunnit det eftertraktade priset.

Den israeliska Tv-serien “Teheran” vann det internationella Emmy-priset i kategorin bästa dramaserie på tisdagskvällen, skriver Times of Israel. Den israeliska thrillern, som produceras av det offentliga Tv-bolaget Kan, har fått en internationell publik genom streamingtjänsten Apple +.

“Teheran är inte bara en spionserie, utan det handlar också om att förstå mannen bakom din fiende”, sa producenten Dana Eden i sitt tacktal i New York.

Serien handlar om en Mossad-agent (spelad av skådespelaren Niv Sultan) som går undercover i Iran för att sabotera landets kärnkraftsanläggningar. Uppdraget går inte riktigt som planerat och agenten sitter fast i Iran, landet där hon föddes. Serien mottogs väl både i Israel och av internationella tittare.

Iranier och israeler vänner i framtiden

Eden sa vidare i tacktalet att skådespelaren och besättningen i Tv-serien består av både israeler och iranier, och att de “hade mycket gemensamt. Det ger hopp för framtiden och jag hoppas att vi en dag, iranier och israeler, kan mötas i Jerusalem och Teheran som vänner och inte fiender”, sa hon.

Tredje Emmy-vinsten för Israel

Den andra säsongen av “Teheran” spelas just nu in i Aten, Grekland. Den Oscarsnominerade skådespelerskan Glenn Close är med i den nya säsongen. Bara två gånger tidigare har en israelisk serie vunnit International Emmy Award.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem