Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels jordbruk ligger öde i norr

Brothers in Arms volontärer hjälper till på en bondgård. (Brothers in Arms Civilian Situation Room)
Libanons raketbeskjutning har ödelagt några av Israels mest produktiva jordbrukssamhällen.

Nästan inga förnödenheter levereras och få människor finns kvar på gårdar i områden som drabbats av raketbeskjutning och drönarattacker från den libanesiska terrorgruppen Hizbollah.

I en mestadels tom kibbutz i Israels evakueringszon nära den libanesiska gränsen har Lior Shelef stannat kvar för att hålla vakt. Han tar hand om korna och hönsen, trots att Hizbollahs raketer kommer allt närmare.

Hönshusen har skadats i en raketattack och de återkommande explosionerna gör djuren panikslagna.

– Vi vet inte vad som händer i morgon. Vi vet inte om det kommer att eskalera eller bli bättre, säger han enligt Times of Israel.

Över 2 000 raketer har avfyrats från Libanon mot norra Israel sedan kriget i Gaza bröt ut, då Libanons mäktiga terrorgrupp Hizbollah inledde en serie attacker till stöd för Hamas.

Omkring 100 000 israeler har tvingats evakuera från området runt den norra gränsen, liksom tiotusentals libaneser från samhällen på andra sidan.

Israels spökstäder

Evakueringen har förvandlat några av Israels mest produktiva jordbrukssamhällen som föder upp kor och kycklingar, odlar avokado och grönsaker några kilometer från den libanesiska gränsen, till spökstäder.

Leverantörer kommer inte in i området på grund av bombningarna, vilket gör det svårt att få gårdarna att fungera.

Israels norra region står för en tredjedel av landets jordbruksmark, och cirka 73 procent av den inhemska äggproduktionen är koncentrerad till Galiléen och Golan.

Delar av södra Israel nära Gazaremsan har också evakuerats sedan Hamasterrorister bröt sig över gränsen den 7 oktober.

Växthus och mjölkgårdar har skadats där, vilket är ett hårt slag mot en jordbrukssektor som är stoltheten i ett land som grundades på drömmar om att få öknen att blomstra.

Riskerar sina liv

Devora Evgi, som evakuerades från det lilla jordbrukssamhället Avivim vid den libanesiska gränsen där hon föder upp kycklingar, säger att hönshusen där bara sköts av några få personer som stannat kvar.

“De vet att de bokstavligen riskerar sina liv varje gång de går till hönshusen”, säger hon. “Hizbollah håller dem ständigt under uppsikt och kan avfyra en raket plötsligt när som helst, utan förvarning.”

För att hålla samhället igång måste säkerheten återställas, säger hon. “Jag kommer inte att vara kvar vid frontlinjen som jag har gjort i hela mitt liv om jag inte kan försörja mig eller ha säkerhet.”

Livsmedelsforskningen borta

Israel har länge främjat jordbruksteknikföretag som undersöker sätt att skapa högre avkastning av grödor med högre näringsvärden från torr mark.

Kiryat Shmona är en stor stad i Israels norra region utvecklades till ett centrum för livsmedelsutveckling.

Men sedan staden evakuerades i oktober har företagen tvingats lämna staden och gatorna ligger öde, förutom soldater.

Bortsett från kvarglömd laboratorieutrustning finns det få tecken på det banbrytande forskningsarbete som utfördes där.

– Det är hjärtskärande eftersom det är tomt. Staden är tom, säger Meiron medan hon tittar ut över de grönskande kullarna ovanför sitt kontorsfönster. “Det var fullt av unga människor … Och nu är allt försummat.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem