Även om stränderna i Tel Aviv och Gaza City möter samma vänliga vågor i Medelhavet, är de båda världarna åtskilda – och inte bara för att de tillhör motsatta sidor av en hundraårig konflikt.
I Tel Aviv bär israelerna bikini, shorts och linnen som visar upp tatueringar. Flaskor med kall öl svettas under solen, när golden retrievers rusar efter frisbees och surfare bär ut sina brädor ut till vågorna. Vid första anblicken ser det ut som San Diego eller Marseille, en rik kustmetropol där Mellanösterns olika katastrofer lugnt kan ignoreras.
Gaza, bara 70 kilometer längre bort, är en tättbefolkad palestinsk enklav, som har satts i blockad av Egypten och Israel, sedan Hamas terrorister tog makten 2007. Stranden är en av de få öppna platserna där familjer kan andas — en ovanlig plats utan staket eller vakttorn.
Oded Balilty har, som de flesta israeler, inte varit i Gaza sedan Israel drog tillbaka sina soldater och utrymde sina hem 2005. Khalil Hamra har, som de flesta palestinier från Gaza, aldrig varit i Tel Aviv.
Fantastiska bilder på de olika, men ändå lika, världarna finns att se på
De två Pulitzerprisbelönta fotograferna har bevakat den israelisk-palestinska konflikten för mediabolaget Associated Press (AP) i två decennier. Med de har bara träffats personligen en enda gång, på en fotoutställning i Europa 2003.
I det här projektet kommunicerade de med Zoom och tillbringade månader med att ta bilder, dela dem och sedan försöka hitta liknande bilder från andra sidan. Efter att ha dokumenterat fyra Gaza-krig från motsatta sidor av stridslinjerna, försökte de fånga en delad verklighet.
“Samma dag som jag stod med fötterna i vattnet i Tel Aviv, stod Khalil med fötterna i vattnet i Gaza, och det var samma vatten”, sa Oded. Men, skillnaden var ändå slående.
Oded beskrev hur projektet fick honom att känna sig som om han “såg Gaza genom Khalils ögon.” Khalil blev särskilt rörd av en uppsättning nästan identiska bilder från Tel Aviv och Gaza, som visar tre unga män i tonåren liggande på stranden.
Män i den åldern i Gaza, riskerar ofta sina liv i våldsamma protester längs den hårt bevakade gränsen. Män i samma ålder i Israel, riskerar också sina liv, i sin obligatoriska treåriga militärtjänst. “Men de här killarna, de kopplade av, de simmade, de hade kul,” sa Khalil.Israel och Hamas har utkämpat fyra krig sedan 2008, det senaste i maj 2021. Tusentals raketer som avfyrades från Gaza, exploderade i Tel Aviv med omgivningar och satte igång flyganfallssirener över staden. Israeliska luftangrepp raserade flervåningsbyggnader i Gaza City och flottan besköt kusten.
Orenat avloppsvatten har runnit ut i havet de senaste åren och föroreningarna har drivit norrut in i Israel. Krigen och blockaden har drabbat Gazas infrastruktur.
Palestinier beskriver oftast Gaza som ett utomhusfängelse för 2 miljoner invånare. De flesta av dem är ättlingar till flyktingar från kriget 1948 då Israel utropades som stat. De flesta israeler ser Gaza som en håla av terrorister, vars raketer har spridit rädsla i det omgivande israeliska samhället i mer än ett decennium.
Israeliska pojkar och palestinska pojkar kan tillbringa hela dagen med att springa runt, klättra uppför stenpirar och kasta sig i vattnet igen och igen och igen. Äldre pojkar testar parkour – stadsgymnastik som lämpligast utförs på mjuk sand. Israeliska och palestinska föräldrar fäster ömt flytringar runt sina små barn, som skriker av glädje varje gång vågorna rusar över deras små tår. Alla badar i solen vid samma Medelhav. Tänk när de en gång kan bada på samma strand!