Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Volontärer från hela världen hjälper Israels försvar sedan decennier

Nytta, gemenskap, nyfikenhet och upplevelser driver många av Israels vänner att hjälpa till med logistik i över 40 år. (Foto Sar El)
Sar-El är en ideell serviceorganisation där även icke-israeler och icke-judar under ett par veckor kan bidra med service till försvaret, utan att ta värvning.

Volontärsprogrammen ger en möjlighet för Israels vänner i alla åldrar att leva och arbeta vid sidan av israeliska soldater och få en av Israel inifrån. Sar-Els 5 000 volontärer per år kommer från hela världen och Israel för att bidra till säkerheten i staten Israel genom att hjälpa till på IDF:s baser i en logistisk stödroll.

Det är en unik volontärupplevelse som främjar nya vänskapsband, större förståelse och skapandet av ett kulturellt utbyte mellan Israel och volontärernas hemländer. Ett antal av Israels vänner från Sverige, Norge och Danmark reser varje år med Sar El till Israel.

Man arbetar tillsammans med soldater, basanställda och andra volontärer på en Israel Defense Forces (IDF) bas, där man utför icke-stridande civila stöduppgifter som att packa medicinska förnödenheter, reparera maskiner och utrustning. Packning och kontroll av all slags utrustning samt rengöring, målning och underhåll av basen är andra göromål. Det är det enda volontärprogrammet där du placeras direkt på IDF:s baser för att arbeta med soldaterna.

En volontär bor i baracker med andra volontärer och soldater, njuter av tre koshermåltider om dagen i mässhallen och bär IDF-arbetskläder. Man arbetar söndag till torsdag på basen.

Arbetsveckan kan se ut så här:

• Frukost från kl. 08.15

• Flagghisning och dagens nyheter och direktiv kl. 9:00

• Morgonarbete 9:30

• Lunch kl 12:30

• Eftermiddagsarbete kl. 13.30

• Middag kl. 18.00

• Kvällsmöte – 19:00

Organisationen har kulturevenemang, föreläsningar och aktiviteter varje kväll medan helgerna tillbringas utanför basen. Du kan resa i Israel eller besöka vänner och släktingar och det finns vandrarhem i armén och hotellpriser till reducerade priser som man får tillgång till. Året runt har Sar-El två till tre veckors program.

Föreningen grundades våren 1983 och den israeliske generalen Aharon Davidi blev organisationens första direktör. Han föddes i det Palestinamandatet för en judisk stat i en invandrarfamilj från Bender i Bessarabien. Vid femton års ålder tjänstgjorde han i Haganah och Palmach. I Frihetskriget 1947–1949 stred han på sydfronten.

1953 anmälde sig Davidi till IDF:s nya  Fallskärmsjägarebrigad som kompanichef. Åren därpå var enheten mycket aktiv i operationer bakom fiendens linjer och dekorerades med Tapperhetsmedaljen.

I Sinai spelade Davidi som regementsbefälhavare en avgörande roll i slaget vid Mitlapasset. Från 1965 till 1968 var han den första befälhavaren för IDF:s fallskärmsjägare och infanterikår. Under sexdagarskriget 1967 tog han Sharm-el-Sheik och ledde sina fallskärmsjägare till Suezkanalen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem