Search
Nästan 200 åhörare lyssnade till när ambassadör Alon Roth invigningstalade i Kristiansand (Foto Bjarte Bjellås)

Israels ambassadör i Norge öppnade Israelkonferensen 2021

Fredagen den 8 oktober öppnade MIFF:s årliga Israel-konferens, denna gång på Thon Hotel Norge i Kristiansand. Medlemmar från Sverige, Island och Danmark var närvarande, förutom värdnationen. Efter en kort introduktion av avgående ordförande Bengt-Ove Nordgård invigdes konferensen av Israels ambassadör Alon Roth. Roth talade bland annat om de aktuella hot som Israel står inför.

– Nyligen var det en konferens på Gazaremsan, där de diskuterade vad de skulle göra efter att Israel hade förintats. Det var öppen diskussion om hur stor andel av befolkningen som skulle dödas och hur många som skulle fly, sade Roth.

Han fortsatte att berätta om de existentiella hoten som Israel har mött gång på gång.

– Hur många människor i Norge känner till Yom Kippur-kriget? Att den enda judiska staten i världen nästan utplånades. Jag var en 13-årig pojke då, men jag minns det väl. Attackerna, flyglarmen. Mina morföräldrar, som överlevde Förintelsen, trodde att det här var slutet. Hur många känner till den här historien i Norge? Nästan ingen, sa ambassadören.

Därför är hoten från Iran så verkliga för de som bor i Israel. 

– För oss är det inte bara historia. Det är ett hot vi lever med.

Hela talet av ambassadör Roth, kan du se här:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram