Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Övertalningens konst

Jan Benjamin Rødner. (Foto: MIFF)

Jan Benjamin Rødner var MIFF:s första ordförande och fyrtio år senare var han fortfarande styrelseledamot. Här ger han sina tips om debatteknik.

Det kan ofta vara svårt att veta hur man bäst ska agera för att nå ut med vårt budskap. Dessa regler kan hjälpa dig i diskussioner eller när du behöver rekrytera nya medlemmar.

  1. Lyssna uppmärksamt på personen du pratar med. Många av oss är så upptagna över vad vi säger eller vad vi ska säga att vi glömmer att lyssna ordentligt på vad andra säger. Om vi lär oss att lyssna uppmärksamt och aktivt kommer andra också att lyssna mer uppmärksamt på vad vi säger.
  2. Prata om något som intresserar. Välj ett ämne som du tror att han/hon är intresserad av. Sedan glider konversationen lätt, och vi behöver inte vara rädda för pinsamma pauser. Men bli aldrig så upptagen av konversationen att du glömmer att utföra det du har på hjärtat: Israel, MIFF och medlemskapet.
  3. Utelämna tröttande detaljer. Om du vill vara tråkig, berätta allt! Vi känner alla vilken personlighetstyp som kommer med alla möjliga sidosprång och onödiga detaljer. Man blir trött på personen innan han kommer till saken.
  4. Undvik utslitna argument och fraser. Gör konversationen personlig! Se till att folk inte tycker att du är en människa med få ord, som du använder om och om igen. Om du kan göra konversationen personlig är det en fördel. På så sätt får du bra kontakt och kan lättare “möta dem där de är”.
  5. Tala klart och tydligt. Tänk efter innan du säger något, tänk efter vad du vill säga innan du talar. Hoppa inte från ämne till ämne. Det viktigaste är att få kontakt. Du kommer då att kunna registrera om de är positivt inställda till Israel och kanske motiverade för medlemskap.
  6. Undvik direkta avbrott Det kan hända att du behöver bryta in i mitten av en konversation. Om så är nog, gör det artigt och vänligt. Prova “Kan jag lägga till något där..?” Om du själv avbryts medan du pratar – insistera inte på att återvända till det ämne du gjorde. Det kan vara klokare att prata om det nya ämnet. När det är fler som lyssnar på samtalet kan tekniken vara något annorlunda. Då måste du överväga effekten på den person som lyssnar på snarare än personen du pratar med. Naturligtvis gäller detta främst när personen du pratar med t ex är antisionistisk.
  1. Klä dig neutralt Se till att folk är fokuserad på vad du säger, inte hur du är klädd.
  2. Försök att visa förståelse Vi träffar alla ibland människor som irriterar oss. Om du kommer in i en sådan situation, koncentrera dig på ämnet, inte på personen. Var taktfull!
  3. Lite beröm gör underverk. Lär dig att ge en komplimang, om du menar det. Det finns inget som fångar andra människors uppmärksamhet starkare än det. Det kan vara en förnuftig synpunkt, en bra argumentation etc.
  4. Ställ “rätt” frågor. Den som bryr sig om intervjuer, vet att rätt fråga vid rätt tidpunkt kan få människor att “öppna upp”. Ställ frågor som visar att du är intresserad av deras åsikter. “Vad tycker du om…”
  5. Lär dig att säga dina åsikter, eller MIFF:s åsikter, utan att vara obehaglig. Det är inte vad man säger, men hur man säger det, som är viktigt. En diskussion i vänliga former kan ofta göra en konversation fräsch och rolig. Och börja absolut inte att slänga ur dig ut kraftuttryck. Osakligheter kommer bara att utlösa en lavin av invändningar. Och sedan är det över med artighet och saklighet och därmed möjligheten att påverka den personen med din åsikt. Framför allt, säg inte emot din motpart direkt, även om du är säker på att han har fel. Ge personen själv chansen, genom samtalets logiska slutsats, att erkänna sina felvärderingar. Triumfera aldrig när han accepterar dina åsikter. Du bör nöja dig med att, för dig själv, konstatera att samtalspartnern har intagit en förnuftig hållning.
  1. Tvinga inte någon till erkännanden. Det är inte viktigt att han medger att han har haft fel. Det viktiga är att han förr eller senare ändrar inställning. Personliga eftergifter innebär vanligtvis att nykomlingarna känner sig förödmjukade eller “övertygade”.
  2. I montern. Står du i montern och det finns andra människor i närheten som lyssnar – kom ihåg att du pratar lika mycket med dem som står runt och lyssnar, som med personen du pratar med. Om personen du pratar med är Israels fiende kan det finnas all anledning att vara något mindre artig eller använda mindre fina medel. Det är de som lyssnar på dig som du vill nå, och kan det vara på sin plats att du avbryter motparten för att påpeka felaktigheter. Men kom ihåg för all del att ett behärskat beteende ger de bästa resultaten. Anklagelser om lögner, förolämpningar, fult språk, rent oförskämt beteende lönar sig aldrig.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem