Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hamas kräver att journalister i Gaza gör negativa reportage om Israel

Åtta civila palestinier dödades av en felskjuten raket från Islamiska Jihad i Jabalia på Gazaremsan den 7 augusti 2022. Efter denna och liknande incidenter har Hamas utfärdat nya regler till journalister på Gazaremsan, som innebär att sådana incidenter inte ska nämnas. Reglerna har därefter dragits tillbaka. (Foto: Flash90)
Journalister som arbetar på Gazaremsan uppmanades att inte rapportera om palestinier som dödats av felskjutna raketer.

Nyligen utfärdade Hamas, som styr Gazaremsan, nya restriktioner för journalister som arbetar i den palestinska enklaven och krävde mer anti-israelisk bevakning, skriver Times of Israel. De nya reglerna utfärdades efter den tre dagar långa konflikten mellan Israel och Islamiska Jihad, där många civila palestinska dödades av felaktigt skjutna raketer.

Offer för egna raketer

De felskjutna raketerna fick inte mycket uppmärksamhet i svenska medier, men i flera internationella medier som den amerikanska nyhetsbyrån The Associated Press (AP) nämndes det att felskjutna raketer dödat många civila palestinier på Gazaremsan. Av de mer än 1 100 raketer och granater som Islamiska Jihad sköt mot Israel, landade omkring 200 av dem på Gazaremsan. Minst tio palestinier dödades av deras egna raketer.

Att så många palestinska civila dödades av missriktade raketer är mycket pinsamt för både Islamiska Jihad och deras iranska anhängare, men också för Hamas. Därför ville de inte att media skulle fokusera på det.

Utländsk press tillsagda

Palestinier som arbetar med utländsk press informerades först om de nya reglerna. De blev tydligt tillsagda att inte rapportera om palestinier som dödats av felskjutna raketer eller om de palestinska terroristgruppernas militära kapacitet. Och de fick höra att Israel skulle beskyllas för den senaste eskaleringen – inte Islamisk Jihad

Efter ett möte mellan Hamas och internationella pressorganisationer drogs reglerna senare tillbaka, men Hamas har ändå skickat ut ett tydligt besked om vad de förväntar sig av journalister på Gazaremsan.

Fixare styr journalistiken

Hamas kräver att alla besökande journalister har en lokal “fixare”, som regel en palestinsk journalist eller översättare. De nu indragna reglerna krävde att fixaren skulle informera Hamas om alla “misstänkta beteenden och ologiska frågor”. De var också tvungna att tillhandahålla en fullständig rapport om vad journalisterna gjorde i Gaza och länkar till allt de publicerade.

Om det skrevs om felskjutna raketer kan fixaren förlora rätten att arbeta. För en palestinier skulle det innebära förlust av livsviktig inkomst.

Censureras svensk press i Gaza?

Hur svenska medier har reagerat på denna styrning av journalistiken, vet vi inte. Någon rapportering om krav på svenska tidningar eller tv har inte förekommit på senare tid.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem