Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Den nya pepsikorken har fått sinnena att koka i Libanon

Den nya Pepsi-korken (till vänster) har fått sinnena att koka i Libanon. (Foto: Sociala medier)
Anser att den nya logotypen liknar för mycket på den israeliska flaggan.

En ny kampanj som lanserats i Libanon uppmanar till bojkott av läskedrycksmärket Pepsi, efter att företagets logotyp på flaskorna ändrats till en design som lokalbefolkningen anser påminner för mycket om den israeliska flaggan, skriver tidningen Yedioth Ahronoth.

Tidigare var logotypen i färgerna rött, vitt och blått, men den nya symbolen har bara färgerna blått och vitt med namnet Pepsi i mitten. Den israeliska flaggan har samma färger, men med en Davidsstjärna i mitten.

Denna förändring har väckt upprördhet i Libanon, med videor och bilder på sociala medier som fördömer företaget. I en video som har spridits på sociala medier kan man se en grupp människor tömma innehållet i Pepsi-flaskor. I en annan video kastas Pepsi-flaskor till marken och krossas.

“Pepsi bytte korken på flaskan till den israeliska flaggan. Det är det värsta jag har sett”, skriver en användare. Pepsis konkurrent Coca-Cola för utstå kritik av vissa användare, på grund av “båda företagens bidrag till Israel”.

Som en del av bojkottkampanjen har flera libanesiska städer också meddelat att de nekar fordon med Pespsi-produkter att komma in i staden. En video på sociala medier visar hur en Pepsi-lastbil stoppas och ombeds vända igen.

Den libanesiske advokaten Mohammed Ziad Jaafil har bett åklagarmyndigheten i Libanon att stoppa all distribution av Pepsi i landet, på grund av den påstådda likheten mellan den nya logotypen och den israeliska flaggan.

Han vill också att Pepsi ska tvingas ta bort alla sina produkter från marknaden och att representanter för företaget ska utredas för “uppvigling” och “brott mot bojkotten av den israeliska fienden”.

Libanon är officiellt i krig med Israel och landet har decennier gamla lagar för att bojkotta israeliska produkter. Det är också förbjudet för libaneser att ha kontakt med israeler. Filmer med israeliska skådespelare bojkottas också i landet.

 

Israels flagga - om någon skulle ha missat den. (Foto Tiia Monto wikimedia.commons)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem