Search
Atomanläggningen i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)

IAEA:s chef – Irans kärnprogram “galopperar framåt”

Iran anrikar nu uran till nära kärnvapenklass, men Iran förnekar att de har tagit beslut att producera kärnvapen.

Irans kärnkraftsprogram “galopperar framåt” och Internationella atomenergiorganet har mycket begränsad insyn om vad som händer, sa IAEA:s chef Rafael Grossi till spanska tidningen El Pais i en intervju som publicerades idag.

Iran har tagit bort övervakningen

I juni började Iran ta bort i stort sett all IAEA:s övervakningsutrustning, som installerades under kärnavtal från 2015. Grossi sa då att detta kan innebära dödsstöten för chansen att återuppliva avtalet efter USA drog sig ur 2018. Indirekta samtal mellan Iran och USA om att återuppliva 2015 års avtal har avstannat helt sedan mars.

För sent att kontrollera Iran?

Grossi ansåg att efter tre till fyra veckor utan övervakning skulle IAEA förlora förmågan att återskapa Irans kärntekniska aktivitet. 

“Sammanfattningsvis har jag i nästan fem veckor har haft mycket begränsad insyn i ett kärnprogram som galopperar framåt och därför, om det finns en överenskommelse, kommer det att bli väldigt svårt för mig att rekonstruera pusslet av hela perioden med påtvingad blindhet,” sa han till El Pais.

Inget avtal utan kontroll

Grossi sa att han var orolig över veckorna utan kontroll. “(IAEA) behövde rekonstruera en databas, utan vilken alla avtal kommer att vila på en mycket bräcklig grund, för om vi inte vet vad som finns där, hur kan vi avgöra hur mycket material som ska exporteras, hur många centrifuger som ska lämnas oanvända?” han sa.

På frågan om Iran ökar sin urananrikning ytterligare med hjälp av avancerade maskiner vid sin underjordiska Fordow-fabrik, sa Grossi att “den tekniska utvecklingen av det iranska programmet är stadig.”

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram