Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Iran allt närmare en atombomb

Iran provskjuter ballistiska missiler under en övning den 15 januari 2021. Rädslan är att dessa ska bära kärnvapen. (Foto: Revolutionsgardet)
Medan deras allierade terroristgrupper Hamas, Hizbollah och houthierna för krig mot Israel, rör sig Iran självt närmare och närmare kärnvapenkapacitet.

Iran “har kapacitet att producera tillräckligt med anrikat material för en kärnstridsspets på mindre än två veckor”, skrev amerikanska försvarstjänstemän i september 2023. Under sken av kriget som Hamas inledde den 7 oktober har Iran fortsatt att anrika uran i kränkning. av de restriktioner som Iran tidigare åtagit sig. Den senaste uppskattningen från organisationen Foundation for the Defense of Democracies är att Iran nu kan få tillräckligt med anrikat uran för en kärnvapenbomb inom en vecka, tillräckligt för sex bomber på en månad och 12 bomber på fem månader.

”en kärnstridsspets på mindre än två veckor”

Iran fortsätter att anrika mer och mer uran till högre anrikningsnivåer. Denna anrikning kan inte ha något annat syfte än att förkorta tiden det tar att göra det sista språnget till uran som är anrikat över 90 procent för användning i kärnvapen, skriver Eran Lerman, vice ordförande för Jerusalem Institute for Strategy and Security. 

Iran vägrar inspektörer från Internationella atomenergiorganet (IAEA) att komma in i landet. I november kritiserade Tyskland, Storbritannien och Frankrike starkt Irans “allvarliga och eskalerande kränkningar” av ingångna avtal.

– Irans atomutveckling skadar avsevärt internationell säkerhet och undergräver det globala icke-spridningssystemet, sa de europeiska makterna. 

Tyskland, Storbritannien och Frankrike kräver att Iran slutar anrika uran över 3,67 procent och minskar lagret av uran anrikat över detta gränsvärde. Iran måste också minska antalet centrifuger och tillåta inspektioner.

Lerman anser att Israel måste ringa i varningsklockorna angående Irans kärnkraftsprogram. 

– Även om IAEA och FN-systemet misslyckas måste Israel använda IAEA:s oro och de bekymmersamma uttalandena från E-3:an [Tyskland, Storbritannien och Frankrike] för att förklara sina egna diplomatiska och militära handlingar, skriver Lerman.

”om IAEA och FN-systemet misslyckas”

De senaste månaderna har spänningsnivån mellan USA och Iran ökat avsevärt. Shiamuslimska grupper har genomfört ett stort antal attacker mot amerikanska mål i Syrien och Irak, och Houthiregimen i Jemen har inlett ett krig mot internationell sjöfart i Röda havet. Detta bekräftar bara Israels tidigare varningar, och visar att Iran är ett hot som måste hanteras i en kombination av aggressiva sanktioner och ett trovärdigt militärt hot, anser Lerman.

Israel har nu byggt upp en stark militär kapacitet i norr och Libanon verkar inte vilja dras in i ett krig. 

– Det här skapar ett fönster av möjlighet att vidta åtgärder mot Iran under de kommande veckorna och månaderna, avslutar Lerman.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem