Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Iranska lönnmördare väntade på hotellet på israeliska turister i Turkiet

Israeler varnas för att resa till Istanbul i Turkiet efter flera iranska mordförsök på israeliska turister. (Foto: Wikipedia)
Israeler varnas för att resa till Istanbul i Turkiet efter flera iranska mordförsök på israeliska turister.

Flera israeler som besökte Turkiet förra veckan transporterades ut ur landet av israeliska myndigheter sedan underrättelsetjänsten fick kännedom om att turister löpte omedelbar risk att dödas av iranska mördare, skriver Times of Israel. Bepansrade bilar ska ha transporterat turisterna tillbaka till flygplatsen.

Iran utlovar hämnd

Iran har lovat hämnas efter att en iransk officer dödades i Teheran förra månaden. Iran har upprepade gånger anklagat Israel för att ligga bakom mordet, även om de inte kan bevisa det. Det har också inträffat flera misstänkta dödsfall av människor som är associerade med Irans kontroversiella kärnvapenproduktion och vapenprogram.

En israelisk kvinna som var ute på en marknad i Istanbul fick ett telefonsamtal från en israelisk tjänsteman, som sa åt henne att inte återvända till hotellet, eftersom iranska lönnmördare väntade på henne och hennes man.

Inga ytterligare detaljer om paret är kända, om de var måltavlor av en speciell anledning eller om de hotades bara för att de var israeler.

Varnar israeler för hoten

Som ett resultat av hoten gick den israeliska regeringen ut måndagen den 13 juni och varnade israeler för att resa till Turkiet. De bad alla israeler i Istanbul att lämna staden omedelbart. Utrikesminister Yair Lapid uppmanade israelerna att hålla sig borta från Turkiet.

Men trots varningen flög 21 plan från Israel till Turkiet på måndagen med 3750 passagerare. Hur många som kommer att flyga vidare och hur många som kommer stanna i Turkiet är oklart. Israeliska myndigheter säger att det fortfarande är säkert att vara i Istanbul, så länge man är på flygplatsen.

Spänningar ökar mellan Iran och Israel

Spänningarna mellan Israel och Iran har ökat de senaste veckorna efter flera mord, israeliska luftangrepp mot iranska mål i Syrien, Irans brott mot kärnavtalet och alltmer hotfull retorik från iranska ledare.

Enligt den israeliska tidningen Yedioth Ahronot har den turkiska underrättelsetjänsten nyligen gripit flera iranska agenter, som hade planer på att utföra skjutningar och kidnappningar av israeliska turister i Turkiet. Ändå tror man att det fortfarande finns fler iranska celler kvar i landet.

Israeliska säkerhetsmyndigheter har satt hotnivån för Istanbul till nivå 4, den högsta hotbilden. Det är i nivå med länder som Iran, Afghanistan, Jemen och Iran. Andra delar av Turkiet ligger på nivå 3.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem