Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Missnöjda palestinier kräver val

Palestinska advokater protesterar den 25 juli 2022 mot nya lagar som de anser kränker rättsväsendets oberoende. (Foto: Flash90)
Upproret mot den palestinska ledningen håller på att koka över, men president Mahmoud Abbas verkar inte vilja avstå från något av sin makt.

Hundratals palestinska politiska aktivister och akademiker förbereder en petition som kräver att den palestinska myndigheten (PA) ska hålla nya val, skriver Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post.

Den nya kampanjen speglar det utbredda missnöjet med det palestinska ledarskapet i Ramallah. Det återspeglar också den akuta kris som PA-ledningen har mött de senaste veckorna, med protester från advokater, ingenjörer och lärare. De måste också hantera ökat inflytande och aktiviteter från väpnade grupper på norra Västbanken, som de palestinska myndigheterna mer eller mindre har tappat kontrollen över.

Kravet att hålla ett nyval kommer mer än ett år efter att PA:s president Mahmoud Abbas ställde in de planerade valen som skulle hållas i maj och juli 2021.

De flesta tror att Abbas ställde in valen eftersom han är rädd för att förlora valet till sina rivaler i Hamas.

Inga val på 16 år

Palestinierna har inte gått till valurnorna sedan 2006, då Mahmoud Abbas valdes till palestinsk president för en fyraårsperiod. Nu har denna fyraårsperiod pågått i 16 år, utan att palestinierna har haft möjlighet att välja nya ledare. Man kan säga att palestinierna haft tre generationer av auktoritära ledare.

– Vi arbetar nu tillsammans med en stor grupp personligheter och partier för att utarbeta ett dokument med tusentals namnunderskrifter, där vi kräver att val ska hållas omedelbart, säger Mustafa Barghouti från Palestinian National Initiative och tidigare presidentkandidat.

Enligt Barghouti är huvudsyftet med kampanjen att betona behovet av demokrati och ett enat nationellt ledarskap.

– Nu är det dags för folket att återta sin rätt till demokrati och val. Om folket inte ser ett demokratiskt sätt att uppnå sina rättigheter på, då kommer de att ta till våld, och det är vad vi har sett den senaste tiden, säger han.

En annan framstående palestinsk figur, Nasser al-Kidwa, har också en pågående kampanj för att pressa den palestinska ledningen att stödja stora reformer och förändringar i det palestinska politiska systemet.

Palestiniernas auktoritära styre

Båda dessa kampanjer ses av palestinska politiska analytiker som en direkt utmaning mot Abbas och PA:s auktoritära styre.

För närvarande verkar inte Abbas och hans högsta ledare vara oroade över kraven på reformer och val. De palestinska säkerhetsstyrkorna är lojala mot PA och har kontroll över situationen. Det finns inget som tyder på att det kommer att ändras inom kort.

Det finns alltså lite som tyder på att Abbas frivilligt ger upp makten. Samtidigt ökar frustrationen och laglösheten i det palestinska samhället.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem