Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Palestinierna är lyckligare än jordanierna och egyptierna

Araber som säljer sin egen egendom på Västbanken till judar riskerar att bli hårt straffade. (Foto: Eilam Gil, flickr.com)

Israel klättrar tre placeringar upp på listan över de lyckligaste länderna. Trots alla anklagelser om israeliska brott mot palestinier får de högre poäng än Egypten och Jordanien på FN:s lyckoindex.

Av Conrad Myrland

26 april 2021

Trots allt man med rätt och orätt kan kritisera Israel för att ha påtvingat palestinierna, har de levnadsvillkor (Human Development Index) och lycka i nivå med sina arabiska bröder i grannskapet enligt rankinglistan.

World Happiness Report publiceras bland annat med stöd av FN:s initiativ för hållbara utvecklingslösningar. Enligt rapporten är länderna högst upp på listan de länder som bäst “stöder välbefinnande, inklusive inkomst, hälsosam livsstil, socialt stöd, frihet, förtroende och generositet”.

 

Israel 11:e lyckligaste

I den senaste rankningen som kom nyligen klättrar Israel från 14:e plats till 11:e plats på listan. Israel ligger precis bakom Österrike och strax före Australien. Finland och Island ligger i topp, med Sverige på sjätte plats och Norge på åttonde plats.

Palestinierna placerar sig på 125:e plats på listan baserat på siffror från 2018–2020. Detta skulle kunna ha använts av vissa som ett sätt att fördöma Israel: “Fattiga palestinier, de har så lite lycka på grund av israelisk mur, ockupation, bosättningar, apartheid, diskriminering, kontrollpunkter, rasism” och så vidare.

 

Palestinierna lyckligare än arabiska grannar

Men när man ser vem som ligger på 127:e plats och 132:a plats försvinner det argumentet. Palestinier rankas högre för lycka än de arabiska och muslimska grannsamhällena Jordanien och Egypten. Libanon ligger på 123:e plats. Trots allt man med rätt och orätt kan kritisera Israel för att ha tillfogat palestinierna, ligger de i rangordningen av levnadsvillkor (Human Development Index) och lycka i nivå med sina arabiska grannländer.

Araberna som har det allra bäst, är araberna som är medborgare i Israel.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem