Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinska myndigheten möter aldrig tidigare skådade arabiska protester

Journalist Khaleb Abu Toameh (Foto privat)

Av journalist Khaleb Abu Toameh på The Jerusalem Post 8 juli 2021

Den politiske aktivisten Nizar Banats våldsamma död har fått president Abbas på defensiven.

Palestinska journalister mishandlades

Palestinska journalister, som Akil Awawdi, angreps och misshandlades tidigare i veckan i Ramallah av dussintals palestinska säkerhetspoliser. Journalisterna var där för att protestera mot mordet på Banat ”som var ihjälslagen av fler än 20 officerare tillhörande den Palestinska självstyrande myndigheten, som slog till mot hans hem i Hebron den 24 juni” skiver JP´s journalist Khaleb Abu Toameh.

Palestinier krävde Abbas avgång

Tidigare i veckan stod det klart att det palestinska ledarskiktet inte skulle tolerera de kraftiga protesterna på Västbanken, där protestanterna fördömde Abbas och krävde hans avgång. Palestinier som försökte samlas centralt i Ramallah greps. “De gripnas familjer anlände till polisstationerna i den närbelägna staden El-Bireh för att kräva frisläppande av deras söner, män och fäder”.

Den palestinska polisens brutalitet

Toameh skriver vidare att ”Awawdi, som arbetar för den palestinska radiostationen 24FM, var en av de fyra journalister som fysiskt misshandlades”. På sin Facebooksida skrev Awawdi ”De slog mig på bröstet…De släpade mig på marken…Dussintals ben och batong(slag) lämnade märken efter sig på varje del av min kropp. Jag skrek allt jag kunde: Jag är en journalist!” När de palestinska poliserna släpat in honom på stationen, fortsatte misshandeln. ”Sedan de insett att hans blodtryck hade sjunkit, kontaktade polisen ambulansen som förde honom till sjukhuset”.

Chefen för mänskliga rättigheter “brutal metoder”

Chefen för Al-Haq´s grupp för mänskliga rättigheter, Shawan Jabarin, sa under en presskonferens: ”Tyvärr, insisterade det palestinska ledarskapet och säkerhetsstyrkorna på att tillgripa brutala metodergenom att misshandla de som krävde frisläppande av de som protesterat mot godtyckliga gripanden…Jag anser att det som hände i natt var inte resultatet av order från den lokala polisledningen”.

Jabarin såg själv hur ”de drog kvinnor i håret, även dr Dima Amin och ingenjör Nadia Habash. De sparkade dem och slog dem med batonger. Det var fruktansvärda scener. En av officerarna hotade att slå mig också”. Jabarin sa att detta borde ”skrämma alla palestinier som värnar sitt hemland”.

Premiärminister Stayyeh ansvarig

Premiärminister Shtayyeh blev uppringd, men han gick inte sedan att nås. Misshandeln av de som protesterade och av journalisterna kom bara timmar efter att han deklarerat ”den palestinska myndighetens respekt för journalistiskt arbete och friheten att uttrycka sig.” Han hade då också lovat att sådant ”aldrig skulle hända igen.”

 

Enligt Khaleb Abu Toameh har dock premiärminister Stayyeh, som inrikesminister, ansvar för dödsmisshandeln av Banat. ”Alla i Ramallah vet att dessa styrkor också får direkta order från den palestinska presidenten (Mahmoud Abbas) kontor”.

”Det är tydligt att det palestinska ledarskapet inte förutsåg upproret över Banats död. Inte heller förväntade man sig att många palestinier skulle gå ut på gatorna och sociala medier för att fördöma de palestinska myndigheterna för deras repressiva åtgärder mot protestanter och journalister och krav på Abbas avgång”, konkluderar Toameh.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem