Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Så använder Hamas sig av mänskliga sköldar

Zahdy Ali Zahdy Shahin, identifierad av IDF som en före detta Hamas-agent, ses i en förhörsvideo publicerad 1 januari 2024. (IDF)
I förhör säger tidigare terroranhängare att gruppen använder civila i Gaza som mänskliga sköldar.

Hamas användning av gisslan som mänskliga sköldar är ett krigsbrott som är välkänt. Men Hamas använder också gärna sin egen befolkning som mänskliga sköldar, vilket är ett lika stort krigsbrott.  IDF:s förhörsvideor av palestinier som tillfångatogs av trupper på Gazaremsan, beskriver Hamas användning av civila som täckmantel för terror.

Hamasmedlemmen Zahdy Ali Zahdy Shahin, sa till förhörsledaren att “vi kände att vi användes som mänskliga sköldar.”

Shahin säger att han var på väg från norra Gazaremsan söderut i en humanitär korridor när beväpnade män från Hamas drog honom och andra civila åt sidan och förde dem till Shifa-sjukhuset.

Han säger att han och andra civila befann sig på bottenvåningen av sjukhuset, och när IDF-styrkorna nådde sjukhuset, kom Hamas-milisen ut från tunnlar och gömde sig bland de civila som de skyddade sig bakom.

Shahin säger att han bråkade med en av Hamas-milisen. “Jag sa till honom att “Din plats är inte här uppe med de civila, utan nedre (i tunnlarna). Varför kom du upp?’”

 “Din plats är inte här uppe med de civila”

“Han började hota mig och sa att när kriget tar slut skulle han göra upp med mig”, sa han till förhörsledaren.

En annan fånge, Muhammad Darwish Amara, som identifierats av IDF som medlem av Palestinska Islamiska Jihad, sa att Hamas-krigare tog över hans hem.

Amara sa att han sökte skydd i en skola i norra Gaza och sa till sin son att kontrollera deras hem varannan dag, för att säkerställa att ingen bröt sig in för att stjäla deras tillhörigheter.

”Han gick in i lägenheten, öppnade dörren och det var en röra. Han tittar och ser unga män sova i min lägenhet”, säger Amara till förhörsledaren och hävdar att de var Hamas-krigare.

Amara säger att han inte tillåtit Hamas att använda hans hem för att slåss mot IDF.

”Vi lämnade lägenheten och de tog kontroll över den. På övervåningen där min son bor… satt en prickskytt vid fönstret, och i det andra rummet fanns flera [krigare]. Han sa att det fanns mer än 20 personer [i lägenheten], deras vapen låg på golvet”, säger han.

“där min son bor satt en prickskytt vid fönstret”

 “Din plats är inte här uppe med de civila, utan nedre (i tunnlarna)

Amara minns en incident som han fick höra att en Hamas-krigare försökte placera en sprängladdning några meter från en bekants hem.

Han sa att husägaren såg operatören placera bomben, “och gick ner och frågade honom, hur kan du placera ett sprängämne vid dörren.”

Amara hävdar att Hamas-krigaren svarade mannen att “Om det här inte passar dig, gå, det här är inte din sak.”

“Han svarade [Hamas-krigaren] “hur är det här inte min sak, det här är mina barn, det här är inte OK.” Och [Hamas-krigaren] svarade: “Jag ska placera sprängämnet även om det inte passar dig , Jag ska till och med placera den mellan dig och din fru,’” hävdar Amara och tillägger att Hamas-agenten sedan sköt husägaren i benet.

“Jag ska till och med placera d(sprängladdningen) mellan dig och din fru”

Muhammad Darwish Amara, medlem av Palestinska Islamiska Jihad, ses i en förhörsvideo publicerad 1 januari 2024. (IDF)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem