Hamasledaren Yaya Sinwar har i åratal övervakat en hemlig polisstyrka på Gazaremsan som övervakade vanliga palestinier och gjorde listor över ungdomar, journalister och de som ifrågasatte regeringen. Det visar dokument som tidningen The New York Times har fått tillgång till.
The General Security Service, som poliskåren kallas, är formellt en del av Hamas politiska parti, men fungerar som en del av regeringen.
Tidningen skriver att den hemliga polisen hade ett nätverk av informatörer i Gaza, varav en del polisanmälde sina egna grannar. Människor hamnade i polisens register om de deltog i protester eller offentligt kritiserade Hamas. Det undersöktes också om människor hade utomäktenskapliga affärer.
Michael Milshtein, en före detta israelisk underrättelseofficer, jämför dem med Stasi, kommunistpartiets övervakningsorgan i Östtyskland. De användes för att övervaka och avskräcka oppositionen och regimkritiker.
– The General Security Service är precis som Stasi i Östtyskland. Man har alltid ett öga på sig, säger han till tidningen.
“precis som Stasi i Östtyskland”
Det har inte varit okänt att Hamas har styrt Gaza med järnhand och att många palestinier har upplevt både fängelse och tortyr för att ha demonstrerat, men omfattningen av övervakningen av livet i Gaza har inte varit känd tidigare.
Det 62-sidiga dokumentet som New York Times kommit över visar hur Hamas, trots att de påstår sig representera folket i Gaza, inte tolererar ens en tillstymmelse till oliktänkande från sin egen befolkning.
Den hemliga säkerhetstjänsten har förföljt journalister och personer som de misstänker för omoraliskt beteende. Agenter har fått kritik borttagen från sociala medier och politiska protester har setts som hot som ska undermineras.
– Det finns många människor i Gaza som utövar självcensur. De vill inte ha problem med Hamasregeringen, säger Mkhaimar Abusada, professor i statsvetenskap från Gaza City, till den amerikanska tidningen.
Dokumentet som tidningen har fått tillgång till ska ha hittats av israeliska styrkor under en operation på Gazaremsan. Tidningen har då kontaktat flera av de palestinier som namngavs i den hemliga polisens arkiv. Intervjuerna de har gjort stämmer överens med informationen i dokumentet. Den ska ha innehållit information om minst 10 000 palestinier på Gazaremsan.
Innan kriget bröt ut hade poliskåren månatliga utgifter på mer än motsvarande 1,2 miljoner kronor och 856 anställda. Av dessa betalades över 160 anställda för att sprida Hamas propaganda och kampanjer mot politiska motståndare. Polisstyrkans status är för närvarande okänd, eftersom den har försvagats avsevärt av israeliska attacker.
Målen för The General Security Service liknar andra säkerhetstjänster i länder som Syrien, som har använt hemliga enheter för att krossa oppositionella.
Dokumenten visar också hur Hamas är skeptiska till utländska organisationer och journalister och att de övervakar deras arbete, vem de intervjuar och vart de rör sig.