Den 30 juli gick tusentals palestinier ut på gatorna på Gazaremsan för att kräva bättre levnadsvillkor, i en sällsynt offentlig protest mot Hamas-regimen som styr den palestinska enklaven. Sedan dess har protesterna fortsatt, men Hamas säkerhetsstyrkor slår hårt mot demonstrationerna.
Demonstranterna har samlats under parollen “vi vill leva”, samma slogan som användes förra gången det var protester mot Hamasregimen mellan mars och april 2019. Demonstranterna organiseras av ett anonymt Instagramkonto som har 160 000 följare.
Flera motståndare till Hamas-regimen i exil har också anslutit sig till kampanjen och uppmanat Gazas invånare att ge sig ut på gatorna.
Eftersom det inte finns någon fri press på Gazaremsan är det svårt för externa analytiker att uppskatta hur många som deltar i protesterna, skriver Times of Israel. Om man ska tolka filmer på sociala medier var det betydligt fler demonstranter vid den första demonstrationen än de senare.
Det beror på att Hamas säkerhetsstyrkor har börjat slå ner på demonstrationerna. Flera planerade demonstrationer har ställts in.
– På alla ställen där det meddelades att folk skulle samlas var det en enorm närvaro av ordningsvakter och poliser. Om två personer eller fler gick tillsammans förbjöds de att stanna på gatan, inte ens för en minut. Om du stannar hotas du med arrestering, säger en källa som bor på Gazaremsan till Times of Israel.
Demonstrations in Khan Yunis in Protest against Hamas's Gaza Government, Calls to End Hamas-Fatah Rift: The People Are the Victims! Where Is the Electricity? Where Is the Cooking Gas? #Palestinians #Hamas #Gaza pic.twitter.com/zJuwHXdgU3
— MEMRI (@MEMRIReports) July 31, 2023
Men även om Hamasregimen slår hårt mot alla former av fysiska demonstrationer fortsätter protesterna att spridas på sociala medier.
– Folk är mycket mer kritiska till Hamas på sociala medier nu än de var för tio-fem år sedan. Då vågade ingen uttrycka sina åsikter på nätet av rädsla för repressalier, säger Rami Aman, en känd Hamas-kritiker som har flyttat till Egypten på grund av förtryck.
Aman ledde en gräsrotsrörelse på Gazaremsan, men arresterades av Hamas flera gånger för sin aktivism. Han fick bland annat avtjäna sju månader i fängelse efter att han organiserat ett digitalt Zoom-möte mellan israeler och invånare på Gazaremsan 2020. Hamas såg detta som en kriminell handling.
Aman har bott i Kairo sedan december 2021, men han håller fortfarande kontakten med andra aktivister i den palestinska enklaven. Han är fortfarande mycket kritisk till hur Hamas, som har styrt Gaza sedan 2007, behandlar sin egen befolkning.
– Det finns inte en enda familj i Gaza som inte har lidit på ett eller annat sätt på grund av Hamas. Folk är trötta på att inte ha några alternativ eller någon utväg. Det enda sättet att försörja sig är att vara ansluten till Hamas, förklarar han.
Arbetslösheten i Gazaremsan är mycket hög. Israel har försökt råda bot på detta genom att ge rekordmånga palestinier i Gaza arbetstillstånd i Israel. Över 17 000 Gazabor har nu arbete i Israel, där lönerna kan vara upp till tio gånger högre. Det hjälper dock bara vissa familjer. Det finns fortfarande många människor i Gaza som kämpar för att klara sig.
– Samtidigt bor Hamas-ledningen i vackra villor, kör dyra bilar och äter på lyxrestauranger. Och de högsta cheferna bor inte ens i Gaza, säger Aman. Hamas höga ledning bor bland annat i Qatar och Egypten där de lever gott med sina förmögenheter på flera miljarder. På liknande sätt bor Fatahledningen på Västbanken.
Missnöjet med Hamasregimen på Gazaremsan har puttrat i flera år. De största protesterna ägde rum i april 2015, januari 2017 och igen 2019. Varje gång har protesterna slagits hårt mot av Hamas säkerhetsstyrkor. Protesterna har därför inte lett till större förändringar.
Sommarens protester utlöstes bland annat efter att en invånare i Khan Younis, Shadi Abu Quta, dog när kommunen började riva hans hus medan han var inne. Myndigheterna ansåg att en del av hans hus låg för nära en allmän väg. Abu Quta ska ha dött när han höll ett dokument i sin hand som bekräftar att han äger byggnaden. Brist på el och gas driver också protesterna.
Nu är frågan om protesterna mot Hamasregimen kommer att fortsätta, inte bara i sociala medier, utan även på gatorna i Gazaremsan. Eller kommer arresteringar och våld mot demonstranterna än en gång att kväva medborgarnas krav på ett bättre och friare liv?