75 % av svenskarna ser negativt på Hamas, 44 % ser negativt på palestinska myndigheten och 52 %, alltså fler än hälften, ser negativt på Israel. Ska man se något positivt med resultatet av undersökningen, är det att 0 % ser positivt på Hamas. Det kan man förstås tycka är självklart men det är det ju inte, som vi sett sedan den 7 oktober 2023.
Tyvärr är enbart 12 % positiva till Israel.
Det är stora skillnader beroende på vilket parti de tillfrågade stöder.
Mest positiva till Israel är kristdemokratiska väljare, där 47 % är positiva. Detta är också det enda parti där fler väljare är positiva än negativa till Israel. Mest negativa till Israel är, föga förvånande, Vänsterpartiets väljare. Hela 87 % av dem är negativa, tätt följt av Miljöpartiets väljare där det är 79 %.
Bland Centerpartiets och Liberalernas väljare är 61 % negativa, det överraskande här är att det är fler än bland S-väljare: där är 60 % negativa. 43 % av Moderatväljarna, 30 % av SD-väljarna och 18 % av KD-väljarna är negativa till Israel.
Liberalerna har länge betraktats som ett Israelvänligt parti men denna undersökning visar alltså att en stor andel av deras väljare är negativa till Israel.
Även om stora delar av de utrikespolitiska debatterna kretsat kring Mellanöstern det senaste dryga året, har de flesta väljare (71 %) ingen åsikt om de svenska partiernas politik kopplat till konflikten i Mellanöstern. Man kan tolka detta på olika sätt. Kanske tycker väljarna att konflikten är komplicerad och inte ser konkreta förslag från partierna. Kanske är en del partier inte tydliga med vad de själva driver för linje. Men man kan också se det som ett tecken på att det finns utrymme att påverka väljarna, både för partier och för oss inom MIFF.
Vänsterpartiets väljare svarar i stor utsträckning att det parti de själva röstar på har bäst politik kopplat till Mellanöstern. Detta kan enligt Indikator Opinion tyda på att dessa väljare är betydligt mer engagerade i frågan än andra väljare. Överhuvudtaget ser inte rödgröna väljare så negativt på Vänsterpartiets Mellanösternpolitik, det gör däremot Tidö-väljare.
–
Så gjordes undersökningen
Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Indikator Opinion. Totalt har knappt 3000 slumpmässigt utvalda svenskar över 18 år svarat på frågor om sin inställning till aktörer som är inblandade i konflikten i Mellanöstern samt de svenska partiernas politik kopplat till samma konflikt. Svarsfrekvensen i undersökningen är 40 procent.
Svarstiden var 29/10 till och med 25/11 2024.