Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Frankfurt stänger konsertdörrarna för antisemiten Roger Waters

Roger Waters. (Wikipedia)
Kommer arrangörerna på Tele2 Arena att blunda?

Frankfurts kommunfullmäktige beslutade på fredagen att ställa in den planerade konserten med Roger Waters den 28 maj. Konserten bokades i den offentligt ägda Festhalle. Under novemberpogromerna 1938 använde nazisterna denna lokal för att samla flera tusen judar. Här misshandlades de och härifrån gick de första masstransporterna till koncentrationslägren.

Delstaten Hessen tar ansvar

Delstaten Hessen äger 40 procent av Festhalle, och staden Frankfurt äger 60 procent. Den politiska ledningen i både staten och staden står enade i avvisningen av Waters.

– Roger Waters är en av de antisemiterna i världen med störst räckvidd, säger kommunfullmäktige i sin motivering till avbokningen, enligt nättidningen Hessenschau.

– Waters är ett dåligt exempel med sin aggressiva, Israel-relaterade antisemitism, och han bör därför inte ges en konstnärlig plattform i Hessen, säger Uwe Becker (CDU). Han är också delstatens ansvarige för att bekämpa antisemitism.

Fyra konserter i Skandinavien

Sedan tidigare har Waters planerade konsert i Polen ställts in. I hans planerade turné ingår fyra konserter i april i Norge den 11:e och 12:e, i Stockholm den 15:e och Köpenhamn den 17:e och 18:e april.

Kommer ägarna och arrangörerna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn att stå upp mot judehat så som politikerna i Frankfurt och Polen gjort? MIFF.SE har ställt frågan tidigare.

Redan 2018 fick inte Waters spela på en kommunal anläggning i München på grund av antisemitism.

– Hans antisemitiska hets är inte välkommet i München, skrev stadens borgmästare Dieter Reiter i ett pressmedelande.

“Den största förolämpningen”

Filmskaparen Ian Halperin har arbetat med en dokumentär om Waters. Han tror att artistens långvariga kamp mot Israel inte bara handlar om israelisk politik.

– Jag har intervjuat musiker som har jobbat med honom i ett antal år och det de sa var alarmerande. De hävdar att han har varit antijudisk i över 25 år. Mannen har helt klart en agenda, säger Halperin i en intervju med Jerusalem Post.

– Att jämföra Israel med Nazityskland var den största förolämpningen mot minnet av de sex miljoner oskyldiga judar som dog. Det visar att han är antisemit och att han har en agenda inte bara mot Israel, utan mot det judiska folket, säger Halperin till Ha’aretz.

Judehatande Putin-försvarare

Roger Waters höll en konsert i Stockholm 2011. Frågan är om tusentals svenskar denna gång kommer att strömma till Stockholm för att lyssna till en judehatande Putin-försvarare. Och om Tele 2 Arena vill förknippas med judehat?

Svaret från Stockholm Live

När MIFF frågar lokalägaren om de har några etiska gränser för vem de upplåter  lokalerna, hänvisas vi till arrangör Live Nation Sverige. De har inte svarat på vår fråga än.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem