Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

– Waters är en rutten judehatare

Förre Pink Floyd-medlemmen Roger Waters. (Foto: Guillermo Cadiz, flickr.com)
Tidigare bandmedlem i Pink Floyd slaktar Sverigeaktuelle Roger Waters, som omtalas som judehatare, Putin-försvarare, hycklare och lögnare.

Samson, som är en hyllad författare, skrev till Rogers på Twitter:– Du är en rutten judehatare. Du är också en Putin-apologet och en lögnaktig tjuv, en hycklare, skattesmitare, kvinnohatare, avundsjuk och makthungrig person. Nog med ditt skitsnack, var Samsons tydliga budskap till Rogers.

Pink Floyd-stjärnan David Gilmour och hans fru Polly Samson är starkt kritiska till den tidigare bandmedlemmen Roger Waters.

Gilmour delade meddelandet och skrev att “varje ord är bevisligen sant.”Inlägget var ett svar på en intervju där Waters, som är känd för sin anti-israeliska aktivism, uttryckte stöd för Rysslands president Vladimir Putin. Waters går långt för att försvara den ryska invasionen av Ukraina.

 

Känd anti-israel stöder Putin

I intervjun säger Waters att han tycker att det är tråkigt att hans tidigare kollegor i Pink Floyd har gjort en låt till stöd för Ukraina, som han anser är infekterad av nazister. Han upprepade också sina jämförelser av Israel med Nazityskland.

Waters kontroversiella utspel har gjort att hans planerade konsert i Polen har ställts in. Men i Sverige, Norge och Danmark spelas konserterna just nu som planerat. Waters spelar två konserter i Norge den 11 och 12 april och Stockholm den 15 april på Tele 2 Arena samt i Köpenhamn den 17 och 18 april.

Inte välkommen i Tyskland

Waters spelade i Norge 2018. Då frågade MIFF varför tusentals norrmän strömmade till för att höra en musiker med judehat på repertoaren. Redan då fick Waters spelförbud på kommunala anläggningar i München på grund av antisemitism.

– Hans antisemitiska hets är inte välkommet i München, skrev stadens borgmästare Dieter Reiter i ett pressmeddelande.

Tony Blair: “Antisemitisk”

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair anser att Waters jämförelse mellan Israel och Nazityskland är antisemitisk.– Waters kritik av Israel är så löjlig, den når en punkt där den är fundamentalt fientlig mot tanken att det judiska folket ska ha ett hemland, har Blair tidigare konstaterat.

“Jämförelse av nuvarande israelisk politik med nazistisk politik”, anges också som ett exempel på antisemitism i arbetsdefinitionen av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), som Sverige tillsammans med 24 EU-länder och bland andra Norge har stött.

“Den största förolämpningen”

Filmskaparen Ian Halperin har arbetat med en dokumentär om Waters. Han tror att artistens långvariga kamp mot Israel inte bara handlar om israelisk politik.

– Jag har intervjuat musiker som har jobbat med honom i ett antal år och det de sa var alarmerande. De hävdar att han har varit antijudisk i över 25 år. Mannen har helt klart en agenda, säger Halperin i en intervju med Jerusalem Post.

– Att jämföra Israel med Nazityskland var den största förolämpningen mot minnet av de sex miljoner oskyldiga judar som dog. Det visar att han är antisemit och att han har en agenda inte bara mot Israel, utan mot det judiska folket, säger Halperin till Ha’aretz.

Symboler på våld

Biljetter kan beställas på Viagogo , som har en affischbild med Rogers iförd en militärliknande rödvit armbindel med ett svart kors gjorda av hammare. Tele2 Arena marknadsför konserten som kallas ”This is not a drill” (Detta är ingen övning). Om namnet syftar på Rysslands ”Specialoperation” i Ukraina framgår inte.

Roger Waters höll en konsert i Stockholm 2011. Frågan är om tusentals svenskar denna gång kommer att strömma till Stockholm för att lyssna till en judehatande Putin-försvarare.

Bjarte Bjellås artikel har delvis redigerats för svenska läsare.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem