Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Judinnan Vera låter inte antisemiter skrämma henne till tystnad

Vera Gutman. (Foto Ola Karlman, Världen Idag)
Vera är en stolt och stark judinna i Blekinge, som trots en historia med antisemitisk förföljelse, inte låter sig tystas.

Världen Idag har gjort ett reportage om henne den 12 december, som vi återger med tidningens tillstånd.

Nyligen höll judinnan Vera Gutman ett tal i samband med en stödmanifestation för Israel i Karlskrona. Direkt efteråt utsattes hon för antisemitiskt hat och hot, men hon tänker inte låta sig skrämmas. 

– I stället ger jag mig kanske in i debatten, säger hon när Världen idag träffar henne.

Många judar i Sverige upplever rädsla för den ökande antisemitismen. En av dem som drabbats av den är judinnan Vera Gutman, som nyligen talade vid en Israelmanifestation i Karlskrona. Efteråt har hon utsatts för antisemitism i sociala medier.

”Sionisterna ska försvinna helt, du är en av dem”, ”sionistj***l”. ”barnamördare”, ”sjuk människa” samt ”eller så erövrar jag ditt hem, och du måste hålla käften i styr, och du får inte försvara dig” är några exempel på hatiska och hotfulla kommentarer som Vera polisanmält.

Många blundar för den antisemitism som uttrycks av människor med rötter i länder i Mellanöstern.

Backar inte för antisemiter

– I stället ger jag mig kanske in i debatten, säger hon och poängterar att hon anser att Israel behandlas orättfärdigt av många i den svenska debatten och medierapporteringen, säger hon när Världen idag träffar henne på ett kafé i Karlskrona.

Veras uppfattning är att många blundar för den antisemitism som uttrycks av människor med rötter i länder i Mellanöstern som hyser en fientlig inställning till Israel. Hon har en teori om varför.

– Det handlar om föreställningar om förtryckta respektive förtryckare. Många kan inte få ihop att framgångsrika judar, som hjälper andra i stället för att själva be om hjälp, tillhör en minoritet. När vi inte kan skilja mellan känslor och att tänka, då kör vi fast.

Växte upp i Sovjetunionen

Vera Gutman växte upp i Sankt Petersburg i dåvarande Sovjetunionen och fick redan där erfara antisemitism. Hon minns väl hur en dagisfröken frågade en annan dagisfröken vem som vässat pennorna så bra.

– Svaret blev: Det är den lilla judeflickan, de [judarna] kan det där med att ställa sig in.

Vera minns fler antisemitiska kommentarer under skoltiden. Exempelvis ”vänta bara tills du kommer till puberteten, då kommer du att få mustasch som ni alla får”.

Hennes släkt har dessutom drabbats hårt av diktatorn Josef Stalins utrensningar samt tyskarnas ockupation under andra världskriget. (De enda som överlevde, var de som bodde i Stalingrad, MIFF:s kommentar)

Vera Gutmans uppväxt var sekulär, men i dag är hon angelägen om att försöka fira sabbat och andra judiska högtider.

– Man måste ladda sin inre styrka någonstans, säger hon.

Vera Gutman. (Foto Ola Karlman, Världen Idag)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem