Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Prästen varnar musiker för att visa sitt stöd för Israel i kyrkan

Bugården kyrka i Sandefjord. (Foto: DNK)
Norska kyrkan är inte involverad i konserten på lördag, men de sätter ändå upp riktlinjer för arrangemanget.

Den svenske sångaren och författaren Roland Utbult (71) ger en konsert i Bugårdens kyrka imorgon lördagen den 6 april. Utbult är också politiker, riksdagsledamot för Kristdemokraterna. På sin profilbild på Facebook har han sedan oktober burit en israelisk flagga, efter att det judiska folket den 7 oktober utsattes för den dödligaste antisemitiska attacken sedan Förintelsen.

Sångarens användning av Bugårdens kyrka väcker oro hos prästen Raag Rolfsen och församlingsmedlemmen Torbjørn Scheie, så till den grad att de har gått ut i lokaltidningen med en varning.

– Han får inte använda det norska kyrkorummet för att främja det han står för politiskt, säger Scheie till Sandefjords Blad.

Den norska kyrkans Israelfientlighet

Norska kyrkorum kan bara användas i Den norske kirkes (DNK:s) fientliga agenda mot den judiska staten, ska sägas. Många gånger under de senaste åren har olika kyrkobyggnader lånats ut för olika anti-israeliska konserter och evenemang. För församlingen i Sandefjord är det viktigt att signalera att de inte stödjer Utbults politik genom att hyra ut lokalen för hans musik.

– Vi vill att folk som vill gå på konsert ska göra det, men vi vill inte ge intryck av att det har att göra med hans politiska åsikter att öppna kyrkorummet för honom, säger Rolfsen. “I brevet utgår de från att Utbult inte byter till politikerrollen under någon del av konserten”, skriver Sandefjords Blad.

Den norska kyrkan är inte inblandad i konserten, säger initiativtagare Olav Reitan.

– Vi bad om att få låna kyrksalen i Bugården och fick ja. Vi är några som vill göra en konsert och så blir det väldigt politiskt, suckar han.

Konserten inget politiskt möte

Enligt Reitan har han gjort klart för kyrkans representanter att konserten inte är ett politiskt möte, utan en konsert. Han tycker att det är märkligt att prosten går till lokaltidningen för att signalera avstånd från konstnären.

Utbult själv säger också till Sandefjords Blad att han alltid skiljer på politik och musik. Journalisten frågar honom varför han har den israeliska flaggan i sin profilbild på Facbook.

“jag står upp för Israels rätt att existera”

– Ja, det stämmer. Det är för att jag står upp för Israels rätt att existera i området där. Jag har haft flaggan sedan den 7 oktober. Innan dess hade jag Ukrainas flagga på min profilbild, svarar den svenska sångaren. Utbult är kulturpolitiker och har inget inflytande över svensk utrikespolitik. Men han har tydligen skrämt prästen i Sandefjord.

Den svenske sångaren, författaren och kristdemokratiske riksdagsledamoten Roland Utbult. (Foto Riksdagen)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem