På Ben Gurionflygplatsen tas PCR-test vid inresan, för att upptäcka coronavirus. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Reglerna som öppnar för Israelresan

Den 1 november öppnade Israel för turister igen. Men vilka regler gäller?

Efter att ha varit stängt för turism i 20 månader öppnade Israel åter sina gränser för turister måndagen den 1 november. Men det finns några saker du behöver veta innan du går ombord på flygplanet. MIFF har gjort en översikt över vilka regler som gäller.

Vi påpekar att reglerna kan komma att ändras och att detta endast är vägledande. Vi ber dig därför att dubbelkolla reglerna om något upplevs som oklart.

För att resa till Israel måste du ha coronavaccinerats med ett vaccin som godkänts av de israeliska myndigheterna, eller bevisa att du har återhämtat dig från corona. Alla vacciner som har använts i Sverige är godkända. Det svenska vaccinpasset, som du hittar hos e-Hälsomyndigheten, är godkänt av de israeliska myndigheterna. Ta en kopia av vaccinpasset på din mobiltelefon eller skriv ut. Då behöver du inte logga in på e-Hälsomyndigheten på flygplatsen.

 

För att anses vara fullt vaccinerad får det inte ha gått mer än sex månader (180 dagar) sedan du fick dos två. Det betyder att om du fått dos två före maj 2021 anses du inte fullvaccinerad i Israel från och med november. Då måste du ta en tredje dos, en så kallad boosterdos. I Sverige erbjuds detta för närvarande endast till personer över 80 år. Det måste ha gått minst 14 dagar, sedan du fick den senaste dosen, innan du få resa in. Samtidigt får det inte överstiga 180 dagar sedan dos två innan man lämnar landet igen.

Man får inte ha varit i ett ”rött” land de senaste 14 dagarna innan man reser in i Israel. Men den 2 november var inget land definierat som «rött».

Ett PCR-test måste tas mindre än 72 timmar före avresa. Dessutom måste ett PCR-test tas vid ankomst till Ben Gurion-flygplatsen i Israel. Tills du får svar på provet (oftast bara några timmar, men max 24 timmar) måste du isolera dig på hotellet eller där du ska bo tills ett negativt svar finns. Därefter kan du resa fritt runt i Israel.

Före avresan till Israel, måste man fylla i ett inresedokument. Det ska göras senast 24 timmar innan flygresan. När du går ombord på ett flyg till Israel ska du ta med dessa dokument:·         Negativt PCR-test taget mindre än 72 timmar före avgång·         Bekräftelse på att inresedokumentet har skickats in.

Och ett av följande:

• Bevis på vaccination

• Digitalt bevis på att du har haft corona

• Särskilt tillstånd från inrikesministeriet (t.ex. för gruppresor) .

De officiella reglerna hittar du på https://corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-green/?tab=by-air Du kan också förhandsboka PCR-testen på Ben Gurion, om du vill på https://testngo.femi.com/en/sign-in

Glöm bara inte av av njuta av ett lagom varmt Israel och glöm det mörka, regniga november-Sverige för ett tag!

Semesterparadiset Ein Gedi vid Döda Havet. (Foto miff.se)
Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram