SSU:s distriktsordförande Matilda Aminto Jansson (Twitter)

SSU:s ordförande i Örebro ”hatar israel”

Socialdemokratiska ungdomsförbundets distriktsordförande i Örebro kritiseras nu starkt av Judiska ungdomsförbundet efter twitterkommentar ”nära gränsen till antisemitisk kritik”.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Tidigare i veckan twittrade SSU:s distriktsordförande Matilda Aminto Jansson ”Jag hatar israel som land och har ej sagt annorlunda när jag säger israel menar jag staten och ej folket i israel, är de svårt att förstå”. Twitterhatet uppmärksammades av sajten Nyheter idag och Fria Tider.

Uttalandet har väckt kritik från ordförande för Judiska ungdomsförbundet Hanna Nir, som intervjuats av SVT – Vi har uppmärksammat att hon har publicerat ett antal tweets som innehåller en kritik av Israel som rör sig nära gränsen till antisemitisk israelkritik.

Antisemitism att kritisera Israels existens

Nir förklarar vidare att ”Man är varmt välkommen att kritisera staten Israels politik, precis som alla andra länder i världen. Men när man börjar prata om saker och ting som rör sig mer mot rätten att existera, det är då vi sätter ner foten. Och det är faktiskt antisemitism.

Hanna Nir ordförande i Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (Foto MIFF)

På frågan om vad Hanna Nir säger om att SSU-ordföranden Matilda Aminto Jansson betonar att det endast är staten Israel hon hatar och inte folket, svarar Hanna:

”Det är just den typen av terminologi, att man säger att ”jag hatar staten Israel”. Vi ställer oss ganska tveksamma till att någon annan som har en politisk position i samhället skulle skriva på liknande sätt om andra länder.”

”Och då hamnar man på tunn is på ett annat sätt när det kommer till att man på ett oproportionellt sätt plockar ut Israel och är mer kritisk mot just den judiska staten än mot andra länder. Där vill vi verkligen göra den distinktionen kring att kritisera politiska beslut och att kritisera en stat och den statens rätt att existera som helhet.”

SVT Nyheter sökte SSU-ordföranden Matilda Aminto Jansson och SSU i Örebro utan resultat.

Distriktsordförande för socialdemokraterna Matilda Ernkrans meddelade via sin pressekreterare att hon avböjer att kommentera.

SSU-ordföranden Aminto Jansson har raderat sin tweet och meddelar att ”Jag kommer att minska min aktivitet på twitter, inte för att nazister skrämt bort mig utan att för jag har helt annat i mitt liv som jag behöver fokusera på just nu PUSS”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram