Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Vad säger utrikesminister Tobias Billström om Israel?

Sveriges nya utrikesminister Tobias Billström (m) intervjuades i SVT:s Aktuellt den 18 oktober av Magnus Thorén. (Skärmdump SVT)
Israel har inte stått överst på dagordningen för den nya regeringen. Den nytillträdde utrikesministern fick en dock direkt fråga av SVT:s Magnus Thorén i Aktuellts 21-sändning den 18 oktober som berörde relationen till Israel och palestinierna.

14 minuter in i SVT:s utfrågning av den nya svenska utrikesminister Tobias Billström kom frågan från reportern, som berörde den fråga som förstörde relationen mellan Sverige och Israel under sju långa år.

Du, 2014 så erkände dåvarande S-regeringen Palestina som en självständig stat och det här kritiserades bland annat av Moderaterna. Kommer du att dra tillbaka det där erkännandet?

Svaret från Billström kom snabbt och tydligt:

– Nej, det kommer vi inte att göra därför att man kan inte revokera, eller återta, den typen utav erkännande, men det förtjänar ju att ännu en gång uttalas hur olyckligt det var att göra en sådan åtgärd, som den tidigare regeringen gjorde och under den här regeringen kommer vi alltså inte att erkänna stater som alltså inte har full kontroll över sitt territorium, på det viset som var fallet med den palestinska myndigheten.

Utrikesminister Billström signalerar här mycket klart att det var fel och orsaken som nämndes var att den palestinska myndigheten inte har kontroll över det territorium som Sverige erkände som en suverän palestinsk stat.

Någon direkt fråga om Israel, kom emellertid inte. Frågan om flyttning av ambassaden till Jerusalem, vilket är liktydigt med ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, kom aldrig.

Israels ambassadör Ziv Nevo-Kulman sa på ett möte med Israelföreningen i Jönköping 23 oktober att även om det är upp till varje stat själva att bestämma vilken huvudstaden är, så skulle en flytt av den svenska ambassaden till Jerusalem betyda väldigt mycket för Israel.

De fyra länder som för närvarande har sin ambassad i Jerusalem är USA, Honduras, Guatemala och Kosovo.

Endast en EU-stat har erkänt Palestina som en suverän stat och det var Cypern redan 1988. Vad gäller Norden erkände Island Palestina 2011, men efter S-regeringens erkännande 2014, har inte ett enda land i världen erkänt Palestina. Detta måste förstås varit ett mycket stort misslyckande för statsminister Löfven och utrikesminister Wallström.

Vilket avtryck den moderate utrikesministern Tobias Billström kommer få för Israel är omöjligt att utläsa. Frågan är dock om det funnits någon svensk regering tidigare, som haft ett mer Israelvänligt underlag än den nuvarande?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem