Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Videoregissören: – Att döda och kidnappa civila var själva målet den 7 oktober

Från inspelningen av filmen i Oslo. (Foto: MIFF)
Hur kan vi få människor att förstå vad som hände den 7 oktober? Kari Hynnekleiv Aurlien, styrelseledamot i MIFF Kristiansand, regisserade en video för att få folk att vakna.

Se videoklippet på YouTube  eller Instagram.

– I en av videorna som cirkulerade i oktober var Naama Levys händer bundna bakom hennes rygg. Man kunde se av blodet på hennes byxor att Hamas förmodligen hade våldtagit henne. Terroristerna jublade när de såg tjejen som de hade kidnappat, dras runt i repet som ett föremål, säger Aurlien.

I illustrationsvideon från Oslos gator går skådespelaren med en docka i famnen. Dockan ska föreställa Kfir Bibas (11 månader), som fortfarande hålls fången av terrororganisationen Hamas.

– Jag förstår att i en krigssituation blir människor tragiskt skadade och dödade, och det är helt fruktansvärt. Men det är högst ovanligt 2023 att stora delar av västvärlden passivt accepterar att många små barn kidnappas som en krigsmetod. Här kan du se skillnaden mellan de som reagerat eller inte. När några av de kidnappade äntligen släpptes var min besvikelse stor när den allra yngste kidnappade, Kfir Bibas (11 månader) och hans familj inte släpptes. Jag grät när jag hörde detta. Det spekuleras mycket om var de är, om de är döda eller inte, om de har getts till en annan grupp. Det finns fortfarande en chans att familjen är vid liv och kan släppas, säger Aurlien.

Kom det några intressanta reaktioner från publiken när du gjorde videon?

En del reagerade, men färre än jag trodde. Man stannade för att tacka oss för att vi belyst de kidnappades situation, som nu till stor del försummas i media. Någon stirrade. En irriterad dam stoppade oss för att hon trodde att vi använde en riktig bebis. Hon frågade om det var en riktig bebis och när jag förklarade att det inte var en riktig bebis, förblev hon lika dömande som när hon trodde att det var och gick. Jag ångrar att jag inte sa till henne: ”Nej, det här är en docka, men det finns en riktig bebis som kidnappats av Hamas just nu, som ingen vet var den befinner sig. Bryr du dig lika mycket om honom?”

Vad vill du uppnå med videon?

Jag vill ta med folk på en liten “tankeresa” så att det är lättare att föreställa sig att det här är vanliga människor, som du och jag, och inte bara något som utspelar sig långt borta. Att döda och kidnappa civila var själva målet för den 7 oktober. Vilka metoder bör accepteras? Är det okej att kidnappa barn? Att rikta in sig på barn med flit, att veta att de är barn och inte nära något militärt mål – är det okej? I Hamas senaste stadga står det att de kan använda alla metoder i sin kamp.

(“Att motsätta sig ockupationen med alla medel och metoder är en legitim rättighet garanterad av gudomliga lagar och av folkrättsliga normer och lagar.” – Hamas politiska dokument, maj 2017, nr 25.)

Människor som på nära håll hade upplevt hur krävande det är att leva under liknande lagar som Hamas praktiserar, gav oss god hjälp och råd för videon. Jag är väldigt tacksam för det.

Israel har valt att inte publicera bilder på de döda och det är förståeligt, men det gör också att Israel tappar en del av den empati de borde få. Jag har träffat flera personer som inte har bestämt sig för om de stödjer Hamas eller inte. De kanske har läst något generellt om fasorna den 7 oktober, men de har inte fångat så mycket av det i media. De undviker att ta någon ställning till den 7 oktober, eftersom de är principiellt emot Israel. Därför stödjer de ledare i Gaza, men vet lite om vad som händer och vilken typ av regim detta är. Eller rättare sagt, vad det är för terrorister. Vilken skam att så många oskyldiga palestinier måste leva under ett ledarskap som officiellt och med stor stolthet använder kidnappning av barn som metod, avslutar Kari Hynnekleiv Aurlien.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem