FN vägrar att förnya kontraktet med specialrådgivaren för förebyggande av folkmord, Alice Wairimu Nderitu, eftersom hon tydligt säger att Israels agerande på Gazaremsan inte är folkmord. Det skriver den välrenommerade tidningen Wall Street Journal.
Den kenyanska specialrådgivaren har vägrat ge efter för påtryckningar inom FN.
På ledarsidan frågar den amerikanska tidningen om människor med integritet kan överleva i FN. De tycker att det är uppseendeväckande att FN väljer att sparka den särskilda rådgivaren för att hon vägrar lyda politiska instruktioner.
Begreppet uppstod för att beskriva massmord på judar
Nderitu har tidigare påpekat att begreppet folkmord inte får missbrukas, eftersom det förlorar sin innebörd. Få begrepp har så mycket politisk och symbolisk sprängkraft som ordet “folkmord”. Termen uppstod under andra världskriget för att beskriva massmord på judar och andra grupper. Idag är det ett juridisk begrepp.
FN:s folkmordskonvention definierar ett folkmord som en händelse där mord (eller andra specificerade våldshandlingar) begås i avsikt att helt eller delvis förstöra en nationell, etnisk, ras eller religiös grupp.
Enligt Nderitu är det Förintelsen, de mord som Hutuerna utförde mot tutsierna i Rwanda, de serbiska attackerna på bosniska muslimer och de mord som utfördes i Sudan som faller inom ramen för begreppet folkmord.
Hon anser att kriget mot Gazaremsan inte handlar om ett försök till folkmord. Detta är ett ställningstagande som den berömda fredsmäklaren har stått fast på.
Detta ska ha upprört flera antiisraeliska krafter inom FN, som försökt ändra begreppet och klassificera Israels försvarskamp i Gazaremsan som folkmord. Det har dock den särskilda rådgivaren för förebyggande av folkmord reagerat på. Det har skapat friktion med de antiisraeliska styrkorna i FN.
Sparkas från FN av anti-israeler
Därför får hon nu inte sitt kontrakt med FN förnyat, när det snart går ut. Enligt WSJ är det mycket ovanligt att sådana kontrakt inte förnyas. Tidningen menar därför att det är helt klart att det är ett politiskt val att ta bort Nderitu från tjänsten.
– Förutom Nderitus öde, kan skadan här vara att ordet folkmord försvagas i betydelse. Ordet har blivit ett vapen för politisk propaganda som kommer att förstöra dess moraliska auktoritet när det blir nödvändigt att beskriva verkligt folkmord, skriver den amerikanska stortidningen på ledarsidan.