Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israel och Ukraina utkämpar samma strid

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Ukrainas presidents kontor)
Utan att bli provocerade använde både Hamas och Ryssland en tvivelaktig historisk motivering som krigsorsak (casus belli) för att invadera ett demokratiskt land som de vill utplåna från kartan.

Denna artikeln är skriven av Julie Fishman Rayman. Översatt av Bertil Knutsen.

Krigen i Israel och Ukraina verkar vid första anblicken inte ha någon koppling och har få likheter. Den ena är en antiterroroperation, den andra en årslång försvarsreaktion på många fronter, fokuserad på att återta och skydda suveräna territorier.

Det som står på spel i båda konflikterna kommer dock att få ringeffekter i flera generationer framöver, långt utanför Israels och Ukrainas gränser. Det här är existentiella strider mot mordiska angripare som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter eller medborgarnas frihet.

“existentiella strider mot mordiska angripare” 

Utan att bli provocerade använde både Hamas och Ryssland en tvivelaktig historisk motivering som casus belli för att invadera demokratiska länder som de vill utplåna från kartan.

Det råder ingen tvekan om deras inställningar. Hamas principprogram, skrivet 1988, beskriver öppet målet att “höja Allahs fana över varje tum av Palestina.” 

Medan han planerade invasionen av Ukraina skrev den ryske presidenten Vladimir Putin en lång essä, “Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainare”, där han hävdade att Ukraina inte existerar och att ukrainare bara är “små ryssar”. 

Dmitrij Medvedev, Rysslands tidigare president och premiärminister, sa om ukrainskt territorium: “Detta är gränserna för regionen Ryssland och en gång i tiden det ryska imperiet, och inte det mytomspunna Ukraina … det finns inget sådant land. Oavsett vad de tycker i väst och i den ockuperade ryska staden Kiev.”

Båda har gjort det klart att deras strategiska mål är att förinta sina offer, inte bara individuellt utan som folk.

“förinta sina offer, inte bara individuellt utan som folk”

Hamas dödade och förde bort alla judar de kunde den 7 oktober – ordern att göra det kom från terroristorganisationens högsta nivå. I en tv-sänd intervju efter attacken sa en Hamas-ledare att om de kunde skulle Hamas upprepa den 7 oktober om och om igen. 

Ryssland har mördat ukrainska civila i massor och attackerat skolor, sjukhus, teatrar och marknader utan militärt värde, medvetet förstört städer, plundrat ukrainska kulturföremål och kidnappat tusentals ukrainska barn till Ryssland, där de får lära sig att förakta sitt eget hemland.

Båda angriparna har också till stor del förlitat sig på antisemitism i sina berättelser.

Ryska ledare refererar till den ukrainska regeringen som “nazistregimen i Kiev” och hävdar att huvudsyftet med invasionen var att “avnazifiera” Ukraina – ett land som leds av en judisk president. 

Före sin illegala, oberättigade invasion av Ukraina var Vladimir Putin inte känd för att sprida antisemitism, men han har i allt högre grad tillgripit antisemitiskt språk i takt med att utsikterna för hans seger blir allt svagare. Enligt Rysslandsexperten Leon Aron antyder Putin att “ryssar och ukrainare dödar varandra på grund av en judisk bedragare [Ukrainas president Volodymyr Zelensky]”.

Hamas antisemitism är inget nytt fenomen – deras hat mot judar är brinnande, förtärande och grundläggande för deras identitet. Deras principprogram kräver folkmord på judar.

“kräver folkmord på judar”

Hamas tidigare kulturminister sa 2011: “Judarna är den mest avskyvärda och analfabetiska nation som någonsin har krupit på jordens yta, eftersom de har visat fientlighet mot Allah. Allah kommer att döda judarna i nästa världs helvete, som de dödade de troende i denna världens helvete.” 

Det är därför inte förvånande att Ryssland och Hamas har närmat sig varandra, såsom de båda har närmat sig Iran.

Ryssland var värd för en delegation av Hamas-representanter i Moskva strax efter massakern den 7 oktober. Landets FN-ambassadör hävdade att Israel inte har rätt till självförsvar eftersom det är en “ockupantstat”. Ryssland har också gett Hamas diplomatisk stöd genom att lägga in sitt veto mot en USA-stödd resolution i FN:s säkerhetsråd, som hävdade Israels rätt att försvara sig. Rysslands alternativa resolution krävde en vapenvila i Gaza och nämnde inte ens Hamas.

“Israel inte har rätt till självförsvar”

Iran, Hamas beskyddare, förser också Ryssland med attackdrönare som används för att bombardera ukrainska städer, och är inblandad i byggandet av en drönarfabrik inne i Ryssland.

Ryssland, Hamas och Iran är inte bara bekvämlighetspartners. De förenas kring antisemitism och bristande respekt för värdena mänskliga rättigheter och liberal demokrati som är så värdefulla för Israel, Ukraina och USA.

Genom att stå med Israel och Ukraina har USA moralen på sin sida. Båda nationerna förtjänar vårt starkaste stöd, och deras segrar kommer att bidra till en fredligare och mer välmående värld.

Julie Fishman Rayman är chef för strategi och policy vid American Jewish Committee (AJC). Tillsammans med den ukrainska kongresskommittén för Amerika och ambassaderna i Estland, Lettland och Litauen var AJC värd för America Stands with Baltikum, Israel and Ukraine på Capitol Hill den 5 december.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem