Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Nominering drogs tillbaka när gamla Twittermeddelanden dök upp

Utnämningen av James Cavallaro till rådet för mänskliga rättigheter drogs tillbaka efter hans anklagelser om Israel på sociala medier. (Foto: Flickr/CC)
James Cavallaro kallade Israel för apartheid och sa att amerikanska politiker var i händerna på Israels lobby.

Biden-administrationen har dragit tillbaka utnämningen av James Cavallaro till medlem av Inter-American Commission on Human Right, ett organ som övervakar mänskliga rättigheter i Amerika, efter att hans anti-israeliska utspel kom i dagen, skriver Times of Israel.

Vändningen kommer bara några dagar efter att Cavallaro utsågs av Biden-administrationen till en oberoende medlem av American Human Rights Council. I samband med utnämningen sades det att Cavallaro var en “ledande forskare och utövare av internationell rätt”.

Inte långt efter utnämningen kunde tidningen Algemeiner avslöja att Cavallaro hade en lång historia av att publicera anti-israeliska inlägg. Han har också kritiserat det amerikanska stödet för den judiska staten.

I december 2022 skrev Cavallaro i ett Twittermeddelande, som senare raderades, att minoritetsledaren i representanthuset, demokraten Hakeem Jeffries från New York, var i händerna på pro-israeliska lobbyister.

“Köpt. Betalt. Kontrollerad”, skrev Cavallaro till en bild av Jeffries. 

Många amerikanska judar tyckte att budskapet påminde om gamla antisemitiska stereotyper av judisk makt och inflytande. 

Cavallaro, som tidigare har föreläst på juristskolorna vid de prestigefyllda universiteten Harvard, Stanford och Yale, har också attackerat andra amerikanska politiker som visat stöd för Israel.

Dessutom har han demoniserat Israel flera gånger och bland annat hänvisat till landet som en apartheidstat och anklagat Israel för att “begå grymheter”.

Ned Price, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, säger att Biden-administrationen inte varit medveten om Cavallaros kommentarer. 

– De speglar inte vad vi tror på och de är minst sagt väldigt olämpliga, säger Price, som bekräftar att förordnandet har dragits tillbaka.

MIFF:s VD Conrad Myrland menar att händelsen visar hur stor skillnad det är mellan USA och Europa, och kanske framför allt Norden. 

– Det är bra att se att Biden-administrationen är mån om att hålla de som demoniserar Israel borta från jobb relaterade till mänskliga rättigheter. I Norden däremot verkar det ofta som om överdriven och felaktig kritik mot Israel är något som ger dig poäng i konkurrensen om sådana jobb, kommenterar Myrland.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem