Anti-Defamation League (ADL) har släppt en rapport som anklagar en grupp Wikipedia-redigerare för att under mer än två decennier systematiskt ha infört anti-israeliska och antisemitiska perspektiv på plattformen. Det rapporteras av bl.a. Algemeiner och Jerusalem Post.
Rapporten, ”Editing for Hate: How Anti-Israel and Anti-Jewish Bias Undermines Wikipedia’s Neutrality”, bygger på analys av tusentals redigeringar och diskussioner från 30 identifierade ”illvilliga” aktörer. Dessa redigerare ska ha förvanskat artiklar om Israel och historiska händelser, tagit bort referenser till antisemitiska incidenter och deltagit i så kallade ”edit wars” för att driva sin agenda.
Kritiken mot Wikipedia är inte ny, men problemen har förvärrats efter Hamas terrorattacker den 7 oktober 2023, då debatten om Wikipedia-redigeringar kring Israel-Palestinakonflikten intensifierades. ADL och 40 andra judiska organisationer har uppmanat Wikimedia att genomföra reformer, men responsen har varit begränsad.
I vintras beskrev Jason Shvili (FLAME) hur svårt det är att rätta anti-israeliska vinklingar på wikipedia, något många skribenter kan känna igen sig i:
”Anti-israeliska Wikipediaredaktörer samarbetar för att motarbeta pro-israeliska användare och utnyttjar sitt numerära övertag för att överrösta dem. Ett exempel på detta är när en del föreslog att lägga till termen ’Hamas-styrda’ för att beskriva Gazas hälsoministerium, som är helt kontrollerat av Hamas. Förslaget röstades ner med en röstmarginal på 3:1.”
ADL:s vd Jonathan Greenblatt varnar nu för att Wikipedia blivit en plattform där agenda-drivna redaktörer manipulerar innehåll, i strid mot uppslagsverkets egna regelverk, och att desinformationen kan få allvarliga konsekvenser om inget görs.
Trots sina principer om neutralitet, är Wikipedia sårbart för organiserad manipulation, konstaterar ADL. Rapporten ger konkreta exempel på hur negativt språkbruk om Hamas mildrats och hur information om Israels historia förvrängts.
ADL föreslår skärpt redaktionell kontroll, striktare efterlevnad av neutralitetsprinciper och ökad medvetenhet om Wikipedia som en sårbar informationskälla. De rekommenderar också att sökmotorer och AI-system minskar sitt beroende av Wikipedia i känsliga ämnen.