”The Abraham Accords” är avtal om normalisering av förbindelserna, som Israel undertecknade med de fyra arabiska länderna Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan från september 2020 till januari 2021.
De framförhandlade avtalen mellan Israel och fyra arabstater skedde under ledning av USA:s president Donald Trump. Men Abrahamavtalet var egentligen kulmen på nästan 15 år av mestadels tysta relationer och långa samtal mellan nyckelpersoner i länderna. Arabländerna hade varit piskade att hålla en enad anti-Israelfront i Arabförbundet, trots att det inte låg i ländernas intresse.
Abrahamdeklarationen
I deklarationen står inledningsvis att parterna ”erkänner vikten av att upprätthålla och stärka fred i Mellanöstern … baserad på ömsesidig förståelse och samexistens, samt respekt för mänsklig värdighet och frihet, inklusive religionsfrihet”. Man ville skapa en ”fredskultur bland de tre abrahamitiska religionerna och hela mänskligheten”.
Vidare skriver man att ”Vi tror att det bästa sättet att ta itu med utmaningar är genom samarbete och dialog och att utveckling av vänskapliga relationer mellan stater främjar intressen av varaktig fred i Mellanöstern… Vi försöker stoppa radikalisering och konflikter för att ge alla barn en bättre framtid.”
Förenade Arabemiraten
15 september 2020 undertecknades Abrahamavtalet mellan Förenade Arabemiraten (UAE) och Israel av utrikesminister Zayed Al Nahayan och premiärminister Benyamin Netanyahu i Washington. President Donald Trump undertecknade avtalet som vittne. UAE var modigast av de fyra att vara först med att lägga fiendskapen bakom sig efter över 70 år. Länderna började nu öppet att samarbeta för fred, stabilitet och utveckling. Dialog och utbyte av kultur, utbildning och vetenskap var nyckelord i avtalet.
Det fanns också ett strategiskt intresse att stärka de militära och ekonomiska banden med USA. USA gick med på att sälja UAE:s toppmoderna stealth stridsflygplan F-35, som premiärminister Benjamin Netanyahu ansåg kunde försvaga Israels “kvalitativa militära fördel” i regionen.
Även den teknologiska utveckling som Israel kan hjälpa UAE med, för att klara omställningen till ett samhälle efter oljan, var viktigare än en låst konflikt med en splittrad och ekonomiskt sjunkande palestinsk civil myndighet.
Bahrain
Överenskommelsen mellan Israels premiärminister Benyamin Netanyahu och Bahrains kung Salman al-Khalifa undertecknades 15 september 2020. Bahrain är bas för amerikanska 5:e flottan och hade därför redan en nära relation med USA. De hade kommit överens om att upprätta fulla diplomatiska relationer för att främja säkerhet, samexistens och en kultur av fred. Investeringar skulle startade inom bland annat turism, direkta flygförbindelser, säkerhet, telekommunikation, hälsa och på miljöområdet.
Marocko
Den 22 december 2020 undertecknades normaliseringsavtalet mellan Marockos kung Saad Dine El Otmani och Israels chef för nationella säkerhetsrådet Meir Ben-Shabbat i Rabat. USA gick med på att erkänna Marockos anspråk på att styra över det omtvistade Västsahara.
Man kom överens om att upprätta fulla diplomatiska förbindelser och direktflyg mellan länderna, för att öka fred, säkerhet och utveckling i regionen. Över 20 avtal har också skrivits mellan Israel och Marocko.
Sudan
Sudan skrev under ett Abrahamavtal med Israel januari 2021, för att ”öka toleransen, upphöra med radikalisering, i en strävan att nå fred och bättre villkor för människor i regionen”. Samtidigt tog USA bort Sudan från listan på länder som sponsrar terrorism. Sudan hade hamnat på listan efter att ha hjälpt hjärnan bakom attackerna den 11 september, Usama bin Ladin.
Har Abrahamavtalen klarat sig?
USA:s nya president Joe Biden har slutit upp bakom Abrahamsavtalen och givit den legitimitet. Bidenadministrationen uppmuntrar även andra muslimska och arabiska stater att följa efter. Abrahamsavtalen klarade också testet när konflikten mellan Israel och Gazaremsan blossade upp i maj 2021. Rykten går om flera nya länder som är på gång att teckna normaliseringsavtal med Israel.
Kritik mot Abrahamavtalen
Den palestinska myndigheten ser alla normaliseringar och fredsförsök som ett knivhugg i ryggen på deras krig mot Israel. Även om Sudans regering inte vill ta ansvar för allt som dess föregångare stod för, pressar amerikanska familjer till offren för attackerna den 11 september fortfarande på för kompensation. USA:s erkännande av Marockos anspråk på Västsahara, gör det också svårare att stoppa liknande expansiva stater som Rysslands annektering av Krim.
Men mer allmänt kan sägas att löftena om fred och kulturell och religiös förståelse på gräsrotsnivå, har varit svår att implementera. Fler fler utbyten av turister mellan länderna har dock skett.
Tyst om Abrahamavtalen
Tystnaden över de positiva framsteg för fred och samarbete som Abrahamsavtalen trots har inneburit, säger mest om de negativa krafter som strävar efter konfrontation och bojkotter av världens enda judiska stat.
Hot mot Abrahamavtalen
UAE har ett dåligt rykte i regionen. Deras stöd till Saudiarabien mot Jemens regering i ett förödande krig mot Iranstödda Houthi-rebeller kan bli ett problem. Det största hotet är dock hur de fem arabstaterna kommer att agera om det blir ett storskaligt nytt krig mellan Israel och omgivande länder eller på Västbanken.
Bäst med Abrahamavtalen
UAE-avtalet är den största framgången av de fyra. Israel och UAE har redan utbytt officiella ambassadörer. UAE har verkligen rullat ut den röda mattan för israeliska topptjänstemän, som utrikesminister Yair Lapid.
De ekonomiska förbindelserna frodas också. En massiv UAE-investering i Israels havsbaserade naturgasutvinning pågår. Tiotusentals israeler har redan besökt Förenade Arabemiraten. En kosher livsmedelsindustri blomstrar nu i Dubai. Här får man säga att grannarna trivs på gräsrotsnivå.