Judarnas historia i Albanien går ända tillbaka till romartiden, då slaveridömda judar fann sin tillflykt i det lilla landet. Bilden visar Albaniens premiärminister Edi Rama. (Foto: https://www.flickr.com/photos/nato/ 3. juni 2019, flickr)

Albaniens premiärminister i Israel: – Antisemitism angår oss alla

Premiärminister Edi Rama: – Att stå upp mot antisemitism handlar inte bara om Israel, utan om medmänsklighet.

Att bekämpa antisemitism handlar inte bara om att skydda judar och Israel, utan om att bevara universella värden, sa Albaniens premiärminister Edi Rama under sitt besök i Israel, skriver Jerusalem Post.

– Antisemitism angår oss alla – inte bara Israel eller det judiska folket, sa premiärminister Rama på måndagen i Jerusalem i samband med en hedersceremoni för honom och flera albanska familjer som skyddade judar från nazisterna under Förintelsen.

Premiärminister Rama tillade: – Att stå upp mot antisemitism handlar inte om att bevara Israels flagga, utan om att bevara mänsklighetens flagga.

Albaniens ledare påpekade att landets långa historia av att stå upp för judar inspirerade landet att hjälpa afghaner att fly från talibanerna 2021.

– Jag tänkte att Albanien inte kunde sitta tyst och titta på från sidlinjen, såsom rikare och större länder har gjort. Vi var tvungna att öppna vår dörr och välkomna de afghaner som annars skulle falla offer för talibanernas hämnd.

– Vi gjorde det inte bara för afghanerna, vi gjorde det för vem vi är, vi gjorde det för våra barn, vi gjorde det för minnet.

Albanien har en muslimsk majoritet, en stark kristen minoritet och en mycket liten judisk församling vars historia går 2 000 år tillbaka till den romerska erövringen av det antika Judéen och förstörelsen av judarnas andra tempel i Jerusalem år 70.Läs mer om det judiska folkets historia i MIFF:s tidslinje.

Premiärminister Rama berörde också hur omkring 3 000 judar, tvingade till slaveri, övermannade sina romerska väktare och fann trygghet i Albanien.

Även under andra världskriget skyddade Albanien sina judar och landets lilla judiska gemenskap växte till 3 750 judar. Albanien vägrade att ge nazisterna listan med namnen på landets judar.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram