Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Bennett: Israels uppgift är att hjälpa judiska ukrainska flyktingar först

Premiärminister Naftali Bennett, mitten, och aliyah- och integrationsminister Tamano-Shata, till höger, vid ett möte i ministerkommittén för aliyah och integration, den 7 mars 2022. (Amos Ben-Gershom/GPO)
Premiärministern säger till ministerutskottet att landet måste fokusera på judar som fördrivits av Rysslands invasion. Inrikesministern säger sig snart stoppa inresa för icke-judar.

Premiärminister Naftali Bennett sa i ett uttalande till ministrarna på måndagen att Israel måste fokusera på att hjälpa judiska flyktingar att fly från den ryska invasionen av Ukraina.

Hans uttalanden kom efter att hans inrikesminister Ayelet Shaked sa att Israel kommer att sätta ett tak för inresa för ukrainska flyktingar som inte har judiska band. Enligt lagen om återvändande är alla med minst en judisk farförälder berättigad att bli israelisk medborgare.

Den hebreiska termen för när en jude invandrar till Israel från diasporan är aliyah, att ”stiga upp”.

“Staten Israel grundades för att vara den säkraste platsen i världen för judar”, sa Bennett vid mötet med ministerkommittén för aliyah och integration. “Detta är hjärtat av dess syfte; därför kommer vi naturligtvis att fokusera på det.”

Israel, sade han, “är en tillflyktsort för judar i nöd”, med hänvisning till andra vågor av judisk immigration i det förflutna, såsom den från tidigare Sovjetunionens länder, Etiopien och Jemen. “Staten Israel har gjort detta mer än en gång i sin historia och vi kommer att utföra denna heliga uppgift den här gången också”, sa han.

Bennett konstaterade att ryska styrkor kämpar för att undertrycka det beslutsamma ukrainska motståndet mot invasionen. Han sa att Israel hittills mestadels har tagit emot icke-judiska flyktingar, men det är den judiska församlingen som måste få hjälp först.

“Vi i staten Israel har nu tagit emot hundratals flyktingar, några av dem judar, de flesta av dem inte,” sade han. Bennett sa att landet står inför en “historisk möjlighet” och att det, ledd av immigrations- och absorptionsminister Pnina Tamano-Shata, kommer att fokusera på två huvudmål.

Det första, sa han, var att “nå judar i nöd, att nå dem på fältet och underlätta för dem”, så att de inte möter en härva av byråkrati när de anländer till Israel. Det andra, enligt Bennett, ska vara en framgångsrik integration i det israeliska samhället, så att de kommer att uppmuntra sina kvarvarande familjemedlemmar i Ukraina att följa efter.

Shaked sa att endast omkring 10 procent av de 2 792 ukrainska medborgare anlänt till Israel sedan kriget började är berättigade till medborgarskap. 129 av dem nekades inresa av ospecificerade skäl. Hon sa att Israels primära mål är att absorbera flyende judar och andra som kan bli medborgare, i motsats till alla flyktingar.

“Israel har en enorm utmaning att ta till sig de som är berättigade enligt lagen om återvändande”, sa hon. ”Vi förväntar oss tiotusentals; vi skulle kunna nå hundratusentals om ett stort antal kommer från Ryssland och andra före detta sovjetnationer. (Att ta emot dem) är vårt centrala uppdrag.”

Inrikesminister Ayelet Shaked talar vid en konferens i Jerusalem den 21 februari 2022. (Foto Yonatan Sindel/Flash90)

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem