Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israeliska supportrar attackerade i Grekland

Supportrar till Hapoel Jerusalem attackerades i Grekland. Här från det första mötet mellan klubbarna i Jerusalem den 4 april. (Foto: Flash90)
Den israeliska klubben Hapoel Jerusalem kallar händelsen för "terror" och säger att de fruktade en "våldsam pogrom" mot sina supportrar.

En basketmatch mellan det israeliska laget Hapoel Jerusalem och det grekiska laget AEK Aten i den grekiska huvudstaden på onsdagskvällen slutade i kaos, då lokala fans brände israeliska flaggor, tände fyrverkerier och kastade sten mot de israeliska supportrarna, skriver Times of Israel.

Skadade av stenkastning

Flera israeler skadades lindrigt av stenkastningen och fyrverkerierna. Matchen avbröts under en period på grund av oroligheterna och polisen lät ingen av åskådarna lämna arenan i Aten.

– Det var totalt kaos och ett totalt misslyckande i säkerheten, säger en talesperson för Hapoel Jerusalem till den israeliska tv-kanalen Channel 12.

Grekisk polis aggressiv

Flera av de israeliska supportrarna säger att polisen uppträdde aggressivt mot dem, samtidigt som de inte gjorde mycket för att stoppa stenkastarna. 

– Redan från matchstart var det en väldigt fientlig stämning mot oss israeler, säger Tal Hakim, en av de israeliska supportrarna på plats i Grekland. Han säger att många av hemmalagets supportrar hade palestinska flaggor och flaggor från den libanesiska terrorgruppen Hizbollah på läktaren.

En supporter har lagt upp en bild på ett hårt föremål som kastats mot dem. (Foto: Twitter)

En stor banderoll hängdes även upp inne i baskethallen med texten “Jerusalem är Palestinas huvudstad”.

– Flera personer försökte storma vår läktare för att bränna våra israeliska flaggor. Vi väntade bara på att matchen skulle sluta så vi kunde komma hem säkert, säger Hakim till den israeliska tidningen Kan.

Idrottsterrorism

Det var kvartsfinalen i Champions League som spelades och många israeler hade tagit sig till Grekland. Hapoel Jerusalem skriver i ett pressmeddelande att de betraktar händelsen som “terror i ordets alla bemärkelser”.

– Vi övervägde möjligheten att ta ut de israeliska supportrarna i halvtid, men grekerna omringade dem och det fanns risk för en våldsam pogrom. Laget kommer inte att låta dessa incidenter ignoreras och ett klagomål har skickats till FIBA ​​[Internationella basketförbundet], skriver Hapoel Jerusalem.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem