Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Lapid: Israel kommer inte kringgå sanktioner mot Ryssland

Israels och Slovakiens utrikesministrar Yair Lapid och Ivan Korcok i Bratislava, 14 mars 2022 (Foto: Shlomi Amsalem/GPO)
På besök i Slovakien säger utrikesminister Lapid att regeringen, finansiella institutioner och Bank of Israel samordnar frågan. Lapid fördömer den ryska invasionen av Ukraina enligt media.

Utrikesminister Yair Lapid sade på måndagen att Israel arbetar för att landets finansiella institutioner inte gör det möjligt att kringgå de förödande sanktionerna mot Ryssland som utfärdats på grund av dess invasion av Ukraina.

Vid en gemensam presskonferens i Bratislava med sin slovakiske motsvarighet Ivan Korcok, fördömde Lapid Rysslands militära offensiv.

“Israel kommer inte att vara en väg för att kringgå sanktioner som USA och andra västländer infört mot Ryssland”, sa Lapid. “Utrikesministeriet samordnar frågan tillsammans med partners, inklusive Bank of Israel, finansdepartementet, ekonomiministeriet, flygplatsmyndigheten, energidepartementet och andra.”

Israel fördömer invasionen

“Israel, liksom Slovakien, fördömer den ryska invasionen av Ukraina och kräver ett slut på striderna”, tillade han. “Det finns inget rättfärdigande för att kränka Ukrainas territoriella integritet, och det finns inget rättfärdigande för attacker mot civilbefolkningen.”

Israel, lovade Lapid, “kommer att göra allt det kan för att hjälpa medlingsinsatserna, för att stoppa skjutandet och för att återställa freden. Vi arbetar tillsammans med vår främsta allierade, USA, och våra europeiska vänner för att förhindra att denna tragedi fortsätter.”

Hjälper israeler och judar att fly

Lapid tillade att han hade pratat med Korcok om samarbete för att hjälpa judar och israeler att fly från konflikten i Ukraina via överfarten till Rumänien.

Ryssland har frysts ur internationella banksystem, vilket har fått rubeln att rasa i värde. Ett ökande antal västerländska företag stoppar sin verksamhet i landet. Israel har dock undvikit att ansluta sig till västerländska sanktioner mot ryska oligarker.

USA:s vice utrikesminister för politiska frågor, Victoria Nuland, sa på fredagen att Israel borde gå med i västerländska sanktioner och hindra ryska oligarker. “Ni vill inte bli den sista tillflyktsorten för smutsiga pengar som underblåser Putins krig”, sa Nuland.

14 privatjet till Israel

På fredagen rapporterade Channel 12 att 14 hyrda privatjetplan har flugit från Ryssland till Israel sedan invasionen av Ukraina den 24 februari, en möjlig indikation på att några rika ryssar letar efter sätt att slippa undan sanktioner som införts mot dem.

Israel har, enligt uppgift, förbjudit oligarkerna att parkera sina plan i landet. Enligt rapporter i israeliska medier har israeliska flygmyndigheten instruerat personalen på Ben Gurion-flygplatsen att inte godkänna långtidsparkering av privatjetplan som tillhör ryssar som är sanktionerade av USA.

Lapid är på en resa till Rumänien och Slovakien, som båda gränsar till Ukraina, för samtal om Rysslands invasion av Ukraina, samt bilaterala förbindelser med Israel. Han var i Rumänien i söndags.

Under det tre dagar långa besöket kommer Lapid också att träffa UD-tjänstemän som har arbetat under “hård press vid gränsövergångarna till Ukraina under de senaste två veckorna, och hjälpt israeliska medborgare, ukrainska judar och andra flyktingar undan kriget.

Israels goda relationer med både Ukraina och Ryssland har gjort det möjligt för det att ta rollen som medlare mellan de två länderna.

Premiärminister Bennett pratade i telefon med Ukrainas president Zelenskij på lördagen sedan Zelenskij föreslagit att Jerusalem skulle vara värd för samtal om eldupphör mellan Ukraina och Ryssland. Han hävdade att Israel kan spela en “viktig roll” i försöken att avsluta kriget.

Israeliska tjänstemän hävdar att Bennetts roll har varit att klargöra sidornas positioner för varandra och för andra globala aktörer.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem