Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hyllar Oslo kommunfullmäktige att palestinierna vägrar en tvåstatslösning?

PLO-flaggan vajar över Oslos stadshus den 29 november 2022. (Foto: Wilhelm Joys Andersen, flickr, Yaniv Nadav, Flash90, Montasje: MIFF)
Oslos kommunfullmäktige kommer att markera dagen då palestinierna erbjöds en egen stat, men då de istället valde terror och krig mot den judiska staten.

Onsdagen den 23 november behandlade Oslos kommunfullmäktige ett förslag från partiet Rødt att låta PLO-flaggan vaja över rådhuset varje år den 29 november. Men Arbetarpartiet gick bara med på ett engångsbeslut. Høyre, Fremskrittspartiet, Folkets parti, Venstre och Kristelig Folkeparti röstade emot.

Den 29 november är FN:s internationella dag för solidaritet för det palestinska folket, vilket är det den mest olämpliga dagen av alla. Det den mest symbolfulla av alla gånger då palestinska ledare har vägrat att få en egen stat – om det ska få finnas en judisk stat som granne. 

Den 29 november 1947 antog FN:s generalförsamling ett förslag om att dela upp det brittiska mandatområdet Palestina i två – en judisk och en arabisk del. De palestinska araberna förkastade förslaget och intensifierade terrorn mot den framväxande judiska staten. Förslaget avvisades också av alla arabländerna. De judiska ledarna accepterade att bara få hälften av området som Nationernas Förbund hade beslutat skulle bli ett judiskt hemland.

Har aldrig accepterat två stater

Alla ledande norska politiker säger att de vill ha en tvåstatslösning. Att flagga för den ena parten som har förkastat en tvåstatslösning sedan 1947, och göra det på det mest symboliska datumet för detta avslag, måste vara det sämsta tänkbara datumet att välja. Araberna krävde denna dagen för att skicka budskapet: Vi accepterar inte en judisk stat – endast arabiska.

I Gaza och Ramallah kommer PLO-flaggan över Oslos stadshus att uppfattas som ett stöd för denna agenda.

Palestiniernas våld mot HBTQ

Förslagsställaren Ylva Holm Torsteinson från Rødt stod på podiet med en Pride-sjal och en palestinsk halsduk över axlarna. Den homosexuella palestiniern Ahmad Abu Murkhiyeh, som beviljades asyl i Israel, men halshöggs när han återvände till Hebron, nämndes inte. Att Västbanken och Gaza är ett av världens farligaste områden för HBT-turister kom inte heller upp.

Torsteinson sa att hon skulle flagga för att “markera motstånd mot den ohållbara situation som den stora majoriteten av palestinierna lever under”. Ingen nämnde att palestinierna är rankade 106:a i världen på det senaste Human Development Index. Enligt FN-siffror finns det 85 länder i världen där situationen är mer och ofta mycket mer ohållbar, men hur många av dessa får sin flagga över Oslos rådhus?

Palestinsk terror innan 1967

Torsteinson nämnde “avhumaniserande ockupation”. Hon väljer att bortse från det faktum att om de palestinska araberna hade accepterat FN:s förslag till lösning 1947 så hade det aldrig blivit någon ockupation. Palestinska grupper använde våld och terror långt INNAN den (lagliga) ockupationen började 1967.

Resultatet av eftergifter

Israel gav 1993 palestinierna självstyrelsemyndigheter med makt över nästan alla palestinier på Västbanken och alla i Gazaremsan. Resultatet blev den andra intifadan där över tusen israeler dödades i våld och terror.

Kan Torsteinson hitta en enda palestinsk ledare som accepterar att Israel ska förbli det judiska folkets nationella hemland? Sedan 2016 har MIFF efterfrågat ett sådant namn från de som kallar sig palestiniernas vänner. Än så länge har vi inte fått ett enda namn.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem