Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinierna har gång på gång avvisat sin egen stat

PLO-flaggan. (Foto: clorofollia, flickr.com)
Om palestinierna verkligen vill ha en egen stat, varför har de då hela tiden avvisat erbjudanden om "Palestina"?

Om palestinierna verkligen vill ha en egen stat, varför har de då hela tiden avvisat erbjudanden om “Palestina”?

Av Conrad Myrland 9 december 2019

PLO-flagga. Foto: clorofollia, flickr.com)

Det är denna fråga som de som demoniserar Israel inte svarar på. Gång på gång har palestinierna förkastat skapandet av en palestinsk stat, utan att ens ge något motbud.

Klicka dig igenom alla år då palestinierna vägrade att upprätta en palestinsk stat. Om palestinierna någon gång hade sagt ja, skulle det inte ha funnits någon “ockupation, bosättning, vägspärrar och murar” att fördöma Israel för.

1. 1937

Peelkommissionen föreslog att dela Nationernas Förbunds mandat för Palestina i en judisk stat och en arabstat. Araberna i området avvisade en judisk stat och krävde ett stopp för judisk invandring och fastighetsköp i området.

2. 1939

Storbritanniens politiska plan (White Paper) från 1939 föreslog att ett judiskt nationellt hem skulle inrättas i en självständig palestinsk stat inom tio år. Den begränsade den judiska invandringen till 75 000 under en period av 5 år och förklarade att ytterligare invandring borde avgöras av den arabiska majoriteten. Förslaget förkastades officiellt av araberna i området, ledda av Jerusalems stormufti Haj Amin Effendi al-Husseini.

3. 1947

I FN:s delningsförslag rekommenderades en uppdelning av mandatområdet i en arabisk och en judisk stat. Planen förkastades av lokala arabiska ledare och arabländerna. När förslaget antogs i FN:s generalförsamling med knappt två tredjedelars majoritet ökade araberna i mandatområdet terrorn och krigföringen mot judiska mål.

4. 1948–1967

Under hela denna period var Judéen och Samarien / Västbanken och Gaza inte under israelisk kontroll. Palestinierna kunde ha krävt en självständig palestinsk stat av jordanierna, men det gjorde de inte. Palestinierna kunde ha krävt en oberoende palestinsk stat från egyptierna, men det gjorde de inte.

5. 1967

Efter Sexdagarskriget signalerade Israel en vilja att göra territoriella kompromisser för att få ett omfattande fredsavtal med arabländerna. PLO förkastade FN:s säkerhetsråds resolution 242. Palestinierna arbetade aktivt bakom kulisserna och fick åtta arabiska statschefer att svara med Khartoumresolutionen hösten 1967: “Nej till fred med Israel, nej till erkännande av Israel, nej till förhandlingar med Israel.”

6. 1979

Fredsavtalet mellan Egypten och Israel förespråkade självstyre för palestinierna på Västbanken och Gaza, vilket kunde ha lett till en egen statsbildning på lång sikt. Palestinierna, ledda av PLO-ledaren Yasser Arafat, fördömde Egyptens vilja att sluta fred med Israel.

7. 2000/2001

Under förhandlingar ledda av USA:s president Bill Clinton gick Israels premiärminister Ehud Barak med på att upprätta en palestinsk stat över hela Gazaremsan och 97 procent av Västbanken. Arafat sa nej och startade istället den andra intifada.

8. 2008

Vid den här tiden hade Israel redan dragit sig tillbaka helt från Gaza tre år tidigare. Premiärminister Ehud Barak erbjöd Mahmoud Abbas ytterligare ett tillbakadragande, som skulle skapa en palestinsk stat på praktiskt taget hela Västbankens område. De små områden som Israel skulle behålla skulle ersättas med områden från Israel innanför linjerna för 1949 års vapenvila. Abbas återkom aldrig med ett svar på förslaget och sa i själva verket nej.

9. 2014

USA:s utrikesminister John Kerry arbetade hårt för att upprätta en palestinsk stat på grundval av 1949 års vapenvila (“1967 års gränser”), men med ömsesidig överenskommelse om markbyten. Även denna gång vägrade palestinierna att erkänna Israel som judarnas nationella hemland.

10. 2018

Senast palestinierna sa nej till sin egen stat var så sent som i januari 2018. Enligt den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat var Trumps plan att upprätta en palestinsk stat på 80 procent på Västbanken. Palestinierna sa, som så många gånger förr, nej.

11. 2020

USA:s fredsplan avvisades med “tusen nej, av Mahmoud Abbas.

—————————————-

När man tittar igenom hela denna lista, förstår man något som är centralt i konflikten: Det är inte bristen på en palestinsk stat som är problemet, det är palestiniernas intensiva motvilja mot en judisk stat. Hindret för en tvåstatslösning för två folk är att Fatah och PLO, med stöd av Arabförbundet, avvisar att Israel förblir en judisk stat. Arabförbundet gjorde det mycket tydligt vid sitt möte den 25 mars 2014. Beslutet var enhälligt: “Absolut och kategoriskt förkastande av att erkänna Israel som en judisk stat.”

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem