Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Parti föreslår att danska judar ska få pepparspray och överfallslarm

Judar har bott i Danmark i över 400 år. Trots att de bara utgör en promille av befolkningen är antisemitismen ökande. (Foto: Sam Litvin, flickr)
Sedan massakern den 7 oktober i Israel har antisemitismen exploderat globalt – även i Danmark.

Massakern den 7 oktober i Israel kommer att gå till historien som den värsta massakern mot judar sedan Förintelsen. Massakern har krävt livet på över 1 400 människor – spädbarn, barn, kvinnor, äldre och män. Över 5400 skadades, otaliga saknas fortfarande och minst 241 togs som gisslan till Gaza. Dessutom har flera israeliska städer attackerats av tusentals raketer – framför allt från Gaza, men även från Libanon, Syrien och Jemen. 

Sedan massakern har antisemitismen exploderat globalt. MIFF kunde i går rapportera att Danmark, Sverige och EU är bland medundertecknarna av den internationella deklarationen som fördömer explosionen av antisemitism.

Danska judar hotade som aldrig förr

Danska justitieministern säger om antisemitismen i Danmark: – Jag fruktar att situationen kan komma utom kontroll.

Folketingsledamoten Frederik Vad fick förfrågningar från flera hundra desperata danska judar: – Jag har aldrig upplevt något liknande, sa han efteråt.


Jyllands-Postens chefredaktör Marchen Neel Gjertsen skrev bland annat om danska judar som fruktar att skicka sina barn till skolan. 

Dansk journalist konstaterade: Jag hade fruktansvärt fel – antisemitismen lever och mår mycket bra i Danmark.

Det finns danska judar som tar emot dödshot, går under jorden, får sitt namn målat med röd färg, inte kan sova på nätterna, har övervakningskameror installerade, inte vågar uttala sig med sitt namn, inte vågar blanda sig i samhällsdebatten, gömmer sig och sin religion, skaffar hemlig adress, gymnasieelever som blir mobbade av andra elever och av lärare, experter som inte vågar uttala sig om konflikten av rädsla för sin säkerhet och journalister som tar emot dödshot – listan är lång.

Förslag från Dansk Folkeparti

Nu föreslår Dansk Folkeparti (DF) att danska judar ska få pepparspray och överfallslarm. Folketingsledamoten Mikkel Bjørn (DF) skriver i ett förslag till justitieminister Peter Hummelgaard (S), den 6 november: – Kommer ministern att stödja ett förslag från Dansk Folkeparti om att bemyndigande snarast ges för danska judar, i samarbete med relevanta judiska föreningar, att erbjudas gratis utdelning av pepparspray och överfallslarm på landets polisstationer för att öka deras säkerhet i samhället, med hänvisning till artikeln ”Yamit Rosenbach hörde om ett meddelande i omlopp. Strax efter började det ringa på hennes dörr”, publicerad på berlingske.dk, 4 november 2023?

DF:s rättsansvarige Mikkel Bjørn konstaterar: ”Judar kan inte leva i trygghet och kan inte gå på gatorna utan rädsla för att det finns människor som attackerar dem, spottar på dem och andra förfärliga saker. Det är dessa saker som får oss att tycka att det är värt att överväga om judarna ska ha något slags särskilt skydd”.

Vi anser att pepparspray bör legaliseras. Men det finns ett särskilt behov i den judiska församlingen eftersom de är särskilt hotade.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem