Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Putin förvränger Förintelsen, rättfärdigar invasion av Ukraina

Ett fotografi känd som "Den siste juden i Vinnitsa" taget under Förintelsen i Ukraina och visar en judisk man nära staden Vinnitsa på väg att skjutas ihjäl av en medlem av nazisternas Einsatzgruppe. (Allmängods)

Israel har varit ovilligt att utmana Kremls lögner, trots heligt minne av 6 miljoner judar som mördats av nazisterna. Säkerhetsförbindelserna har varit för viktiga.

Times of Israel analyserar hur Förintelsen förvrängts i Rysslands propaganda.

Vladimir Putin berättade för världen inför torsdagens attacker mot Ukraina att hans operation syftar till att “avnazifiera” Ukraina, ett land med en judisk president som förlorade släktingar i Förintelsen och som leder en västerländskt stödd, demokratiskt vald regering.

Förintelsen, andra världskriget och nazismen har varit viktiga verktyg för Putin i hans försök att legitimera Rysslands överfall av Ukraina. Historiker ser användningen av dem som en cyniskt desinformation för att främja den ryske ledarens mål.

Vissa historiker säger att Ryssland försöker skriva om andra världskrigets historia. De säger att Ryssland har försökt att förstora den sovjetiska rollen i att besegra nazisterna, samtidigt som de har tonat ner  sovjetiska medborgares samarbete i förföljelsen av judar.

Ryssland har försökt koppla Ukraina till nazismen, särskilt sedan en pro-rysk ledning störtades 2014.

Vladimir Putin, Rysslands president. (wikimedia.commons)

Detta går tillbaka till 1941 när Ukraina, då en del av Sovjetunionen ockuperades av Nazityskland. Vissa ukrainska nationalister välkomnade de nazistiska ockupanterna, delvis för att utmana deras sovjetiska motståndare. Historiker säger att det, liksom i andra länder, också förekom samarbete.

Några av Ukrainas politiker efter 2014 har försökt glorifiera gamla nationalistiska krigare, med fokus på deras motstånd mot sovjetstyret snarare än deras samarbete och dokumenterade brott mot judar i Ukraina.

Men att hävda att Ukrainas nuvarande regering är en nazistisk stat är verklighetsfrämmande.  det Jordskredssegern av en judisk president och målet för många ukrainare att stärka landets demokrati, minska korruptionen och komma närmare västern är något totalt annorlunda.

– Så det här är bara total fiktion, säger Jonathan Dekel-Chen, historieprofessor vid Jerusalems hebreiska universitet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky är jude och tre av hans farfars bröder dödades av tyska ockupanter medan hans farfar överlevde kriget. Det har inte hindrat ryska tjänstemän från att jämföra Zelenskij med judar som tvingades samarbeta med nazisterna under Förintelsen.

Förintelseförvrängning

Putins försök att tänja på historien för politiska motiv är en del av en trend som även setts i andra länder. Havi Dreifuss, en historiker vid Tel Aviv University och Yad Vashem, säger att världen nu hanterar både förintelseförnekelse och förintelseförvrängning.

-Den som behandlar Förintelsen måste först och främst vara engagerad i den komplexa verklighet som inträffade då och inte med minneskrig som existerar idag”, säger hon.

Minnet av Förintelsen stor i Israel

Förintelsen är central för Israels nationella identitet. Landet stannar i två minuter på sin minnesdag av Förintelsen. Skolbarn och soldater gör regelbundna resor till Yad Vashems museum. Berättelser om de sista överlevande från Förintelsens finns ständigt i nyheterna.

Israel har protesterat mot vissa länders förvrängning av historien, som Polen. Men Israel har verkat mer återhållsamt att utmana Putin och hans berättelse, på grund av säkerhetsintressen. Israel förlitar sig på samordning med Ryssland för att få slå till mot vapenlager för Israels fiender i Syrien.

Vera Michlin-Shapir, en före detta tjänsteman vid Israels nationella säkerhetsråd och författare till “Fluid Russia”, sa att Israels regionala säkerhetsproblem var av större intresse än att utmana Ryssland i dess berättelse.

“Ryssland kan tillhandahålla vapensystem till våra värsta fiender och därför går Israel mycket försiktigt fram – man kan säga för försiktigt – eftersom det finns en fråga här som är kärnan i Israels säkerhet”, sa hon.

På torsdagen fördömde dock Israel Rysslands attacker som “ett allvarligt brott mot den internationella ordningen”.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem