Israel skickade vete för 50 millioner kronor till krisdrabbade Sudan 2020. Här från ett vetefält i Israel. (Foto: Amir Appel/Flickr)

Ryska drönarattacker mot 40 000 ton spannmål avsedd för israeliskt fartyg i Ukraina

Ett israeliskt handelsfartyg från Ashdods hamn i måndags blev det första fartyget som bröt Rysslands spannmålsblockad av Svarta havet. Ryssland förstörde stor del av de 40 000 ton säd som väntade i den ukrainska hamnen Izmail.

Ryssland lämnade det avtal som tillät Ukraina att exportera spannmål från sina hamnar till mitten av juli och hävdade att kraven på att öka sin egen export av livsmedel och gödsel inte hade uppfyllts.

Israeliskt fartyg först

Ett israeliskt handelsfartyg som lämnade Ashdods hamn i måndags blev det första fartyget som öppet trotsade Rysslands blockad av Svarta havet, rapporterade ukrainska nyhetsbyrån Outlet Militarnyi. Det israeliska fartyget Ams1 ignorerade det ryska hotet gick in i den ukrainska delen av Donau på måndag eftermiddag. Ams1 följdes av ytterligare fyra fartyg som ankrade i Donau senare.

Ukraina och Ryssland är bland de största spannmålsexportörerna i världen.Efter nya ryska attacker mot ukrainska matexporterande hamnar vid Svarta havet och Donau, har den globala vete- och majspriserna stigit kraftigt.

Det israeliska fartygets vågade rutt avser att bekämpa en global livsmedelskris som förvärrades av Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 och som slår hårdast mot de fattigaste länderna.

Rysk drönare mot 40 000 ton säd

Ryska drönarattacker tidigt på onsdagen skadade nästan 40 000 ton spannmål som skulle till länder i Afrika och även i Kina och Israel, sade Ukrainas vice premiärminister Oleksandr Kubrakov enligt Jpost.com

Ryska statliga nyhetsbyrån RIA sa att ryska anfall hade skett mot den ukrainska hamnen Izmails hamn- och spannmålsinfrastruktur som hyser utländska legosoldater och militär hårdvara, samt ett marint fartygsreparationsvarv.

Byggnader och silor i lågor

En video som släppts av de ukrainska myndigheterna visade brandmän på stegar som kämpar mot en enorm brand i en flervåningsbyggnad. Flera andra stora byggnader låg i ruiner och spannmål rann ut ur minst två havererade silos.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram