Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Stor stödmanifestation för Israel i Oslo

Stödmanifestationen i Oslo för Israel samlade över 1 000 deltagare. (Foto MIFF)
MIFF:s ordförande Lars Johan Nordgård och MIFF:s VD Conrad Myrland talade vid den stora, varma manifestationen för Israel den 15 oktober, som skedde efter Hamasregimens invasion från Gaza den 7 oktober, då 1 300 israeler bestialiskt mördades, 200 togs som gisslan och över 3 500 skadades.

MIFF:s ordförande Lars Johan Nordgårds tal

Kära vänner till Israel och alla landets invånare! Dess judar, muslimer och kristna, dess kvinnor och män, dess unga och gamla, dess barn. Kära vänner till folket i Gaza!

MIFF:s ordförande Lars Johan Nordgård (Foto MIFF)

Det finns inget “men”

Det finns inget “men” när unga människor på en musikfestival massakreras. Det finns inga gråzoner när du hittar halshuggna bebisar bredvid sina mammor. Eller våldtäkt och tortyr av kvinnor, kidnappning av spädbarn och familjer som bränts ihjäl i deras hem. 

Nazisterna försökte dölja sina brott, men Hamas visar stolt upp dem för omvärlden. Hamas måste förstöras.

När den israeliska försvarsstyrkan går in i Gaza för att ta terroristerna, kommer Hamas att gömma sig bakom israeliska spädbarn som tagits från deras mödrar. Det är svårt att hitta ord för att beskriva vad vi har sett. Det är ondska.

Manifestationen utanför Stortinget i Oslo 15 oktober 2023. (Foto MIFF)

Massaker kan inte ursäktas

Det är i bästa fall moralisk feghet om man inte kan ta en oreserverad ställning till detta. Det vi har sett bilder på, var inte ett slagfält från ett krig, utan en massaker. Ett samhälle som säger att det finns nyanser och komplexitet med att halshugga spädbarn i sina sängar har tappat sin moraliska kompass. Vilket fel hade dessa barn gjort annat än att de föddes av en judisk mamma? Det som händer i Israel idag kommer också att hända utanför Israel om terroristerna tillåts vinna.

Israel har rätt till självförsvar

Hamas och de palestinska araberna i Gaza har haft självbestämmanderätt i 18 år och med över 400 lastbilslaster om dagen kan man inte sanningsenligt tala om en blockad av det nödvändigaste. De judar som mördades kallblodigt bodde inte i några omtvistade områden. Låt det inte råda något tvivel om att vapenembargot har varit nödvändigt, om inte otillräckligt.

För Israel är detta ett existentiellt krig där Hamas har tagit 150 gisslan i ett massivt krigsbrott. Hamas ber medborgarna att stanna där Israel ska bomba och de placerar sina vapenförråd i civila byggnader som skolor och moskéer. De förstår hur västerländsk media fungerar och vilka reaktioner som kommer, även om Israel bombar Hamasmål.

Blodet som nu spills i Gaza är Hamas ansvar. Hamas gömmer sig bakom israeliska gisslan och sin egen befolkning. Om det finns en ockupation som måste upphöra så är det dödskulten Hamas ockupation av Gaza! 

Det är ingen skillnad mellan antisionism och antisemitism. Förra helgen såg vi antisionismens sanna ansikte: dödandet av så många judar som möjligt med målet att förstöra staten Israel. Vi kan inte låta det hända.

Israel är garantin för att judarna aldrig mer kommer att vara försvarslösa, vare sig det är i Europa eller arabländerna. Antisemitismen började inte med Hitler och den kommer inte att sluta med Hamas. Men den tiden är förbi när judarna är försvarslösa.

Manifestation för Israel 15 oktober 2023 framför Stortinget. (Foto MIFF)

Hotet från Hamas måste undanröjas

Om Hamas kan utropa någon form av seger, är det bara en tidsfråga innan vi får se fler skändliga blodsutgjutelser på många andra håll.

Ett proportionerligt svar betyder inte att man tillfogar Gazas folk det som tillfogades Israel och dess invånare. Det innebär att man ska skona de civila så gott det går, men samtidigt slå mot Hamas, som orsakar befolkningen på båda sidor en mardröm. Israel har rätt att göra vad som är nödvändigt för att landet inte igen ska bli ett offer för terror.

Israel måste återställa avskräckningen

I Sidney, Australien, utanför operahuset ropades “gasa judarna”. I London ropades ”våldta dina döttrar för Palestina” och judiska butiker förstördes – en syn vi minns alltför väl. I New York visades nazistiska symboler. Anledningen är enkel: antisionism är dåligt förtäckt antisemitism.  

Viktor Frankl var en judisk psykiater som överlevde koncentrationslägren. Han fick frågan om han hatade den tyska rasen. Det gjorde han inte, för enligt honom finns det bara två folkraser: “de anständiga” och “de oanständiga” – de som står upp mot det onda och de som stöder eller förblir tysta om det. 

I Israel samlas nu judar, araber, beduiner och druser runt staten tvärs över religion, etnicitet och partigränser för att slå tillbaka mot terrorismen. Låt oss därför också stå orubbligt tillsammans som anständiga människor i solidaritet med hela Israels befolkning i kampen mot terrorn och för kravet att Hamas måste släppa gisslan!

Tal av MIFF:s VD Conrad Myrland

MIFF:s VD Conrad Myrland talar framför Stortinget den 15 oktober 2023 till stöd för Israel. (Foto MIFF)

Som ni har sett gav vi talarna diplom när de avslutade. Diplomen är för träd som planterats i Israel i talarens namn. Träden är en viktig signal om vad vi ska göra nu: Vi kommer att fortsätta att stödja Israel på lång sikt. Vi planterar träd i hopp om att kibbutzerna längs gränsen ska byggas upp igen. Vi planterar träd för att såren i Sderot ska läka. Vi planterar träd med önskan att Israel ska finna skydd från sina fiender. 

Vi ska fortsätta att förklara för nya generationer varför det finns ett behov av en judisk stat och varför det är viktigt att Israel kan försvara sig. Vi har haft starka argument för detta tidigare, och nu har massakern den 7 oktober kommit som en tragisk påminnelse. Det som hände i lördags för en vecka sedan bekräftar att det inte blir någon fred förrän Hamas makt är bruten. Hamas är en katastrof för både israeler och palestinier.

Vad ska Israels vänner göra nu? Dagens slagord ska spridas över hela landet, i sociala medier, i tidningsartiklar, i lunchsamtalet på jobbet och bland vänner på gymmet. 

Hamas måste stoppas! Det fruktansvärda kriget under de kommande dagarna och veckorna är Hamas, Irans och deras allierades ensamma ansvar. Vi önskar innerligt, för de civila palestiniernas skull, att de kunde delta i fred och normalisering med israelerna. Men deras nationella rörelse har störtats av de mörkaste, mest destruktiva krafterna i världen. 

Israel har rätt och skyldighet att försvara sina medborgare. I tidigare omgångar av konflikten har Israel följt krigsreglerna “väl över genomsnittet” i förhållande till hur andra länder för krig. Vi är övertygade om att de kommer att fortsätta med det.

Gisslan måste släppas nu! Detta är det viktigaste steget för att få till ett snabbast möjliga slut på kriget. Vi ber alla organisationer som arbetar med palestinierna att ansluta sig till oss i detta krav. För allas bästa i Israel och i Gaza.

Och till sist: Massaker kan inte ursäktas! Det finns inget “men”!

Det är bra att du har kommit hit idag för att visa din oro och solidaritet. Men lämna det inte där. Fortsätt visa dig själv som en medmänniska! Stå upp för dem som sörjer. Stå upp för lösningarna som kommer att göra livet bättre för alla människor i området. 

Låt oss alltid vara med Israel och för fred för alla!

Den israeliska nationalsången Hatikvah sjöngs som avslutning

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem