Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Tysk TV stoppar samarbetet med jordanskt Tv-bolag

Den jordanska Tv-kanalen Roya TV stängs av från samarbetet med Deutsche Welle pga antisemitiska inslag. (Foto Skärmdump)

Jordanska Roya TV har sänt antisemitiskt innehåll.

Den tyska public service-Tv:n Deutsche Welle sa i söndags att de avbryter samarbetet med den jordanska partnern, Roya TV, på grund av anti-israeliskt och antisemitiskt innehåll och karikatyrer på dess sociala medier. Partnerskapet hade startats för att Roya Tv tog upp frågor om jämställdhet, rättigheter för minoriteter i Jordanien och främjandet av unga människors mediekunskap. 

Men en chef för det tyska företaget, Guido Baumhauer, sa att det kommer omvärdera samarbetet eftersom “flera delar av innehåll som sprids via Roya Tv:s sociala mediekanaler definitivt inte överensstämmer med värderingarna av Deutsche Welle.” Han tillade i ett uttalande: “Vi är verkligen ledsna att vi inte märkte dessa vidriga bilder.”

Företaget sa att det “bestämt” tar avstånd från sådant innehåll och “beklagar sin första bedömning att Roya TV inte var anti-israelisk.”

Israel och Jordanien slöt fred 1994 och har nära säkerhetsband. De diplomatiska förbindelserna har dock varit ansträngda de senaste åren på grund av spänningar vid Tempelberget i Jerusalem och Israels utvidgning av judiska bosättningar på Västbanken.

På fredagen sa Deutsche Welle i ett separat fall att man stängde av fyra anställda och en frilansare under en utredning av anklagelser om att de uttryckte anti-israeliska och antisemitiska åsikter.

Tyska dagstidningen Sueddeutsche Zeitung hade citerat kommentarer i sociala medier som påstås ha gjorts av medlemmar av Deutsche Welle:s arabiska tjänst, inklusive några som verkade tona ned Förintelsen eller vidmakthålla antijudiska stereotyper.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!