Ett hårt skadat bostadshus i staden Uman i Ukraina som träffats av en rysk missil den 28 april 2023. (foto: Presstjänst för Ukrainas nationella polis i Cherkasy-regionen via REUTERS)

Ukraina uppmanar Israel att öka stödet efter 25 dödade i Uman

Yermak hänvisade till traditionen där tiotusentals israeler reser till Uman varje år för att be vid rabbin Nachman av Breslovs gravplats.

Ukraina har återigen uppmanat Israel att öka sitt stöd till Ukraina efter att ryska attacker drabbade Uman på torsdagskvällen och dödade minst 25 personer.

I ett uttalande på fredagen vädjade chefen för Ukrainas presidentkontor Andriy Yermak till Israel och sa: “Det senaste kapitlet i Rysslands krigsförbrytarepidemi har sett missiler regna ned urskillningslöst över civila när de sov i den heliga staden Uman. Alla israeler – de som besöker Uman och de som aldrig har gjort det men vet hur missiler som regnar ner över civila känns som, bör notera det.”

Yermaks syftar på traditionen som ser att tiotusentals israeler – såväl som judar från diasporan – reser till Uman varje år för att be vid gravplatsen för Rebbe Nachman av Breslov på Rosh Hashanah.

“Det pågår ett nytt folkmord i Europa och det utförs av Kreml”, sade han. “Israel borde använda detta ögonblick för att öka stödet mot missiler och antidrönare till Ukraina och hjälpa till att skydda civila från Rysslands angreppskrig”, sade han.

Israel hjälper Ukraina

I februari träffade Israels utrikesminister Eli Cohen Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Cohen stödde Zelenskys fredsplan när den kommer för omröstning i FN:s generalförsamling nästa vecka.

Israel förser också Ukraina med ett varningssystem för missilangrepp och hade snabbt på plats ett stort fältsjukhus i krigets inledning.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram